Samiti i G8-s rrit ndihmën për Afrikën në 60 miliardë dollarë | Politika | DW | 08.06.2007
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Politika

Samiti i G8-s rrit ndihmën për Afrikën në 60 miliardë dollarë

Në ditën e fundit të samitit të G-8s, shefat e qeverive dhe shteteve të vendeve më të industrializuara kanë rënë dakord për një program të ri ndihme për Afrikën, me të cilin do të luftohet sida, turbekulozi dhe malarja

default

Shtetet e G8-s premtojnë rritjen e ndihmës për Afrikën. Në 60 miliardët e premtuara gjysma e shumës do të vihet në dispozicon nga SHBA-të, siç e ka bërë të ditur ndërkohë presidenti amerikan Xhorxh Bush. Të 30 miliardë dollarët do të vihen në dispozicion nga 2009-2013. Në rast se kongresi amerikan e miraton këtë shumë, kjo do të thotë që dyfishoeht shuma e ndihmës përkundër buxhetit aktual të ndihmës për sëmundjen e Sidës.

Peshën tjetër të barrës do ta mbajnë shtetet e tjera të G8-s. Arritja e kësaj marrveshjeje u diskutua deri në minutën e fundit, thuhet nga qarqet e delegacioneve të G8s. Sipas informacioneve të organizatave humanitare, kundër një detyrimi të tillë u shprehën Kanadaja dhe Italia.


Në deklaratë rishenjohen premtimet e samtitit para dy vjetësh në Glenagles, Skoci. Sipas këtyre premtimeve, shtetet e G8-s duhet që deri në vitin 2015 të përdorin 0,7% të prodhimit të brendshëm bruto për ndihmën për zhvillimin. Gjermania përdor aktualisht 0,37%. Ministrja gjermane për zhvillimin Haidemarie Vicorek-Cojl (Heidemarie ëieczorek-Zeul) e socialdemokratëve premtoi vënien në dispozicon të 4 miliardë eurove nga Gjermania në 8 vitet e ardhshme, që do të thotë 500 milionë euro në vit:

"Ky është një program që kap gjithsej shifrën e 44 miliardë eurove. Ne do ta realizojmë këtë deri në viti 2015, pra në vitet kur duhet të realizohen edhe objektivat e mijëvjeçarit duke vënë në dispozicon 4 miliardë euro. Edhe shtetet e tjera të G-8s janë të ftuarar të japin kontributin e tyre, me qëllim që programi 44 miliardë eurosh të bëhet realitet.

Një pjesë e fondeve të ndihmës duhet të shkojë për mbrojtjen e grave dhe fëmijëve, tha ministrja gjermane për zhvillimin, Vicorek-Cojl duke u përpjekur për një imazh të ri të kontinentit afrikan:

"Duhet bërë edhe njëherë e qartë: pjesa e diskutimit për Afrikën në këtë samit, ku shtetet e G8-s ulen së bashku me shtetet në reformim ka si qëllim të bëjë të qartë që Afrika nuk është një kontinent i krizave dhe katastrofave, por edhe një kontinent që ka shpresë, që ka edhe zhvillime demokratike."

Pas takimit të zhvilluar me përfaqësues të shteteve afrikane në kuadër të samitit të G8-s kancelarja Merkel u shpreh se shtetet e G-s do t'i përmbushin detyrimet e tyre ndaj Afrikës, por ato presin reforma nga shtetet marrëse të ndihmës. "Ne jemi të ndërgjegjshëm për përgjegjësinë tonë dhe do t'i përmbushim premtimet tona tha Merkel.

Ndërkohë presidenti i Unionit Afrikan, njëkohësisht presidenti i shtetit afrikan të Ganës, Xhon Kufuor bëri të ditur se shtetet e G8-s duhet t'i vënë në jetë premtimet e tyre.

"Afrika pret që G-8 t'i vënë në jetë premtimet dhe detyrimi i ynë është të realizojmë detyrimin tonë, në mënyrë që të krijojmë një partneritet real. Ne gjithashtu jemi të mendimit të krijojmë një organ me përgjegjësi dypalësh, i cili do të sigurojë realizimin e premtimeve të të dyja palëve.


Reagimet e para të organizatave humanitare pas bërjes publike të ndihmës për Afrikën kanë qenë të përmbajtura. Zëdhënës i organizatës OXfam, Jörn Kalinski u shpreh se duke e krahasuar me premtimet në samitin në Gleneagles, kjo nuk mjafton."

 • Data 08.06.2007
 • Autor Deutsche Welle
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/Aqm2
 • Data 08.06.2007
 • Autor Deutsche Welle
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/Aqm2