Romët në Evropë - Një pjesë e mjeteve financiare të BE-së për integrimin e pakicave nuk shfrytëzohen sa duhet | Evropa | DW | 12.10.2010
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Evropa

Romët në Evropë - Një pjesë e mjeteve financiare të BE-së për integrimin e pakicave nuk shfrytëzohen sa duhet

Gjatë viteve të kaluara BE-ja ka krijuar një program të gjërë mbështetës për romët dhe sintit. Por vendet antare Rumani dhe Bullgari nuk i kanë shfrytëzuar sa duhet fondet sociale evropiane për këtë qëllim.

default

Të martën dhe të mërkurën (12.10.-13.10.) në kryeqytetin rumun Bukuresht do të zhvillohet një konferencë e BE-së mbi programet për ndihma për pakicat e romëve

Për integrimin e pakicave, si për shembull romëve, shtetet anëtare mund të përdorin mjete nga fonde të ndryshme të BE-së. Më të rëndësishmet janë fondet strukturore. Por në rast se njerëzit në nevojë vijnë nga vende joanëtare të BE-së, atëherë mund të përdoren fonde të BE-së për integrimin apo për refugjatët. Por mesa duket disa shtete nuk kanë interes të marrin të hollat e BE-së, u ankua komisoneri i BE-së për çështjet sociale, Laszlo Andor:

"Dua të theksoj se këtu përgjegjësinë e mbajnë BE-ja dhe shtetet anëtare së bashku. Fondet strukturore janë një mjet shumë i dobishëm për të mbështetur përpjekjet kombëtare për përmirësimin e situatës së romëve në vend. Por fondet e BE-së shpesh nuk shfrytëzohen plotësisht apo në mënyrë optimale."

Vendet me pakica të mëdha romësh në vend, nuk i përdorin mjetet e BE-së

Mesa duket sidomos vendet që kanë pakica të mëdha romësh në vend, nuk i përdorin mjetet e BE-së: sipas komisionerit Andor, Rumania përdor vetëm 1 për qind të këtyre fondeve, Bullgaria pesë për qind të fondeve sociale dhe 1 për qind të fondeve strukturore. Por sigurisht që nuk ekziston një detyrim nga ana e BE-së për t'i përdorur këto fonde, thotë deputeti gjerman i CSU-së në Parlamentin e Evropës, Manfred Weber:

"Ne shpresojmë se duke vënë në dispozicion fonde të mjaftueshme, nxisim interesin për t'i përdorur ato. Por sigurisht edhe te integrimi ka rendësi themelore se vendet, pra qytetet dhe rrethet e tyre, duhet t'i përdorin vetë këto fonde, nuk mund t'i detyrojmë. Dhe sigurisht që këtu nevojitet edhe kreativiteti i këtyre vendeve."

Komisioni Evropian krijon grupin e punës

NO FLASH Roma protestieren vor dem EU Parlament

Komisioni Evropian ka krijuar tani një grup pune. Deri në fund të vitit do të verifikohet se cilat janë problemet në vendet e prekura. Komisioni do ta shqyrtojë temën e integrimit të romëve si pjesë të të ashtuquajturave "Objektivat 2020" të BE-së, shpjegon komisioneri Andor:

"Pres që vendet anëtare të kenë objektiva ambicioze dhe konkrete për temën e romëve, kur të përpunojnë për vendet e tyre 'Objektivat 2020' përsa i përket luftimit të varfërisë, punësimit dhe arsimit. Sidomos punësimi duhet të përfshijë romët. Këtu nuk bëhet fjalë vetëm për luftimin e varfërisë apo integrimin social. Ne duhet të sigurojmë që romët do të përmenden specifikisht në projektin tonë 'Objektivat 2020'".

Sipas shoqatës "BE-Romët", iniciativë kjo e krijuar nga qeveria spanjolle me ndihma të BE-së, në Bullgari çdo dy romë janë të papunë. Në Rumani mbi dy të tretat e romëve në vend nuk kanë punë të rregullt.

Problemet e romëve kanë kohë tashmë që njihen, edhe BE-ja ka vënë fonde të mjaftueshme në dispozicion për integrimin e kësaj pakice. Por duket sikur problemi për integrimin e romëve në shoqëri po kontrollohet në mënyrë më sistematike pas zënkës me Francën dhe politikën e saj ndaj romëve.

Autorë: Christoph Hasselbach/ Sonila Sand

Redaktoi: Eliana Xhani

 • Data 12.10.2010
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/Pbi4
 • Data 12.10.2010
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/Pbi4