Për herë të parë në historinë e vendit | Gjermania | DW | 26.09.2009
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Për herë të parë në historinë e vendit

Gjermania shkon në votime këtë të djelë (27.09) dhe për herë të parë në historinë e vendit - zgjedhjet janë duke u vlerësuar pjesërisht nga vëzhguesit e paanshëm të OSBE-së.

Postera zgjedhorë.

OSBE dërgon vëzhgues zgjedhjesh në Gjermani.

56 vende nga Evropa dhe Amerika e Veriut janë anëtarë të OSBE-së, dhe Gjermania është një nga kontribueset më të mëdha. Megjithatë, misionet e OSBE-së për monitorimin e zgjedhjeve kanë tendencë të përqëndrohen më nga afër në vende, në të cilat kredencialet demokratike janë me pikëpyetje. Kjo ka bërë që disa njerëz në Gjermani kanë sugjeruar se misioni është i panevojshëm dhe se Gjermania nuk ka nevojë për një vlerësim të tillë. Deutsche Welle bisedoi me dy vlerësues të zgjedhjeve në Gjermani, dhe u përpoq të krijojë një pasqyrë se kush e bën këtë lloj pune, dhe çfarë presupozon kjo punë në një vend si Gjermania.

Postera zgjedhorë.

Vlerësuesit e OSBE-së në Gjermani, do të mbledhin rezultatet e tyre pas zgjedhjeve.

Armin Rabitsch është studiues i shkencave politike nga Austria, me veshje kërk me një buzëqeshje konstante dhe që shpreh entuziazmin për punën e tij në vëzhgimin e zgjedhjeve. "Është një profesion dhe një pasion. Pra, në katër apo pesë vitet e fundit kam vëzhguar zgjedhje në të gjithë botën, kryesisht në Afrikë, por edhe në Fixhi, apo vende si Jemeni, Libani, apo në Palestinë ..."

A është Gjermania një vend i mërzitshëm?

- Jo në të gjitha aspketet, thotë Armin. "Unë i prisja me padurim këto zgjedhje qysh prej një viti dhe unë kam qenë duke shpresuar se OSBE-ja do të dërgojë një mision vëzhgimi për zgjedhjet në Gjermani, dhe tani tani kemi një mision vlerësues të zgjedhjeve, unë jam shumë i lumtur që jam pjesë e ekipit." Rabitsh thotë se, si austriak, e ka ngacmuar ideja për të përjetuar zgjedhjet në një vend me marrëdhënie kaq të afërta me vendin e tij. Rabitsch është njëri prej ekipit të përbërë nga dy anëtarë në këtë zonë elektorale, i cili flet gjithashtu gjuhën gjermane.

Elena Gnedina nuk flet gjermanisht, por ajo flet rrjedhshëm anglisht. Ajo vjen nga Rusia studion për doktoraturën. Është hera e parë për të që punon me OSBE-në, dhe ajo është vërtetë e entuziazmuar. "Unë kam lindur në Rusi, dhe pasi mbarova shkollën vendi kaloi vite shumë të vështira tranzicioni drejt demokracisë dhe mua më lindi interesi për politikën. Unë erdha në Evropë për të studiuar këtu dhe kam realizuar këtë interes në politikë gjatë viteve. Sidomos jam i interesuar në Ukrainë dhe Moldavi dhe shtetet post- sovjetike që ende ndodhen në tranzicion demokratik. "

Kryetari dhe seancë në këshillin e qytetit Mainc

Pas pushimit të shkurtër në qytetin e Mainc, Armin dhe Elena - e shoqëruar nga asistenti Werth tyre Esther - lëvizin për në këshillin e qytetit për një takim me komisionin zgjedhor Mainz. Në prani të kryetarit, bisedimet Armin në një nga sportelet e votave në qendrën e votimit, ndërsa Esther zemëruar përkthehet për Elena ...

Vëzhges zgjedhjesh në Gjermani.

Edhe kontributi më i vogël mund të jetë i dobishëm, edhe për një vend si Gjermania.


Ky takim publik, megjithatë, ishte më shumë për interesin e mediave lokale dhe biznesi i vërtetë fillon të zhvillohet disa minuta më vonë prapa skenave. Por pyetjet nuk janë ato që dikush mund të presin - ky mision vlerësimi është shumë më tepër në lidhje me sistemin gjerman zgjedhor, sesa për votim vetë. OSBE-së - dhe publikun gjerman - janë të bindur në vlefshmërinë e numërimit të votave kombëtare, kështu që misioni është fokusuar më shumë mbi atë se si duhen trajtuar zgjedhjet, fushata, dhe çështjet si regjistrimi i votuesve. Armin thotë se edhe kontributi më i vogël mund të jetë i dobishëm, edhe për një vend si Gjermania. "Unë mendoj se nuk ka asnjë sistem zgjedhor i cili është i përkryer, kështu që ne gjithmonë të dalë me disa rekomandime, kështu që ne mund të gjeni disa kontradikta, dhe ne përpiqemi të paraqesim një raport, i cili përdoret pastaj nga aktorët zgjedhorë në një vend të caktuar, për të përmirësuar kornizat zgjedhore për zgjedhjet e ardhshme.

Ekipi i OSBE-së dhe komisioni zgjedhor i Maincit mbi formularin e votimit

Edhe Elena pyet nëse popullit gjerman e kupton sistem me dy-vota që përdoret aktualisht në Gjermani. Votimi i parë është për një kandidat të drejtpërdrejtë, ndërsa i dytë vendos se si ndahen vendet e mbetura midis palëve duke përdorur përfaqësimin proporcional.

Armin dhe Elena, së bashku me vlerësuesit e tjerë të OSBE-së në Gjermani, do të mbledhin rezultatet e tyre pas zgjedhjeve, dhe organizata do të publikojë një raport me rekomandimet e tyre afërsisht dy muaj pas zgjedhjeve të së dielës.

Autor : Mark Hallam / Vilma Filaj - Ballvora

Redaktoi : Aida Cama

 • Data 26.09.2009
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/Jp2X
 • Data 26.09.2009
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/Jp2X