Emancipimi i sferës financiare nuk ka ndodhur vërtet | Studimi në Gjermani | DW | 19.09.2008
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Studimi në Gjermani

Emancipimi i sferës financiare nuk ka ndodhur vërtet

Shtypi gjerman i ditës lidhur me diskutimet mbi gabimin e bërë nga banka KfW duke financuar bankën Lehman Brothers, bankë në falimentim.

Logo e Lehman Brothers , Tokio shtator 2008

Logo e "Lehman Brothers" , Tokio shtator 2008

Gazeta "Dresdner Neueste Nachrichten" shkruan:

"Duke e quajtur gabim teknik, gabimin kolosal të menaxherëve të paguar mirë të Bankës KfW, Ministri i financave Shtajnbryk e zbut dëmin e shkaktuar nga ai. Taksapaguesit, të cilët në fund të fundit do të paguajnë për këtë gabim, duhet të presin më shumë nga shkaktarët, se sa një hedhje hi syve e kësaj natyre. Gabime të tilla duhet të kenë edhe koseguenca në persona të caktuar. Opozita ka të drejtë kur kërkon që KfW-së t`i hiqet "oksigjeni artificial" me të cilën po mbahet në jetë, sepse banka ka humbur miliarda euro gjatë shpëtimit të IKB-së dhe menaxhimi i rreziqeve prej bankës duket se po bëhet shpejt e shpejt. Ashtu si dhe bankat private edhe KfW duhet të vendoset nën kontrollin e bursës, sepse kontrolli juridik dhe fianciar nga ministria e financave nuk po funksionin si duhet."

Gazeta "Westdeutsche Zeitung" e Dyseldorfit merret me debatet e buxhetit dhe fjalimin e ministrit të financave Shtajnbryk:

"Edhe nëse ministri i financave thotë se rreziqet e uljes së zhvillimit nuk janë aq të mëdha, dhe e bën këtë për ta shtyrë mbajtjen e postit deri në zgjedhjet e reja, është e sigurt se ai ka dështuar në detyrën e tij për të ulur borxhet, po ashtu siç dështoi dhe pararendësi i tij, ish ministri Hans Ajhel ( Hans Eichel). Por Ajheli nuk kishte shance për mbushjen e gropës buxhetore, Shtajnbryku i pati ato. Zhvillimi ekonomik i dha atij miliarda, po ashtu si taksat mbi vlerën e shtuar dhe reforma sociale. Po ashtu, duke qenë pjesë e koalicionit të madh ai nuk pati nevojë të kalonte bllokadat e Këshillit Federal, këshill që ja kthente shpesh mbrapsht Ajhelit planet e kursimeve."

Gazeta "Berliner Zeitung" i kushtohet po ashtu pasojave të krizës financiare:

"Emancipimi i sferës financiare, ndarja e saj nga bota reale nuk ka ndodhur vërtet. Spekullimet mbeten pjesë e asaj, për të cilën spekullohet. Çmimet e shtëpive bien, por hipothekat mbeten të pandryshuara, megjithëse i gjithë konstrukti financiar i merr kështu frymën vetes së vet. Atëherë bilancet e gjithë botës financiare dalin me humbje, dhe kjo i kushton të gjithëve edhe më shtrenjtë. Bankat duhen shpëtuar duke ju dhënë miliarda reale të marra nga taksat, duke shkatërruar kështu mijra vende reale pune. Por edhe kredidhënësit rregullojnë bilancet e tyre, duke rritur përqindjet ose duke mos dhënë kredi të tjera. Ky është rreziku për të cilin sot kërkush nuk mund të thotë sa i madh është."

 • Data 19.09.2008
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/FLHz
 • Data 19.09.2008
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/FLHz