Konferenca ekonomike shqiptaro-gjermane në Tiranë | Ballkani | DW | 21.10.2008
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages
Reklamë

Ballkani

Konferenca ekonomike shqiptaro-gjermane në Tiranë

Autoritetet shtetërore dhe përfaqësuesit e komunitetit biznesit, prezentë në këtë veprimtari përmendën disa realitete të reja në zhvillimin ekonomik në Shqipëri

default


Sot më 21 tetor 2008 mbushen plot 20 vjet kur Shqipëria dhe Republika Federale e Gjermisë kanë nënshkruar marrëveshjen e parë kuadër mes tyre për bashkëpunim teknik. Me ndryshimet demokratike që nisën në Shqipëri në fillim të viteve 90, bashkëpunimi për zhvillim mes dy vendeve ka ardhur duke u intesifikuar, ku pala gjermane ka ndërhyrë me mbështetjen e saj në ato që janë konsideruar si priorite të vendit: në fushën energjitike, në përmirësimin e infrastrukturës për kanalizimet e sigurimin e ujit të pijshëm, në sektorin e bujqësisë, turizmit, në përgatitjen e institucioneve për rrjedhat integruese etj. Pikërisht në ditën e 20 vjetorit të bashkëpunimit dy palësh në Tiranë u mbajt konferenca ekonomike gjermano shqiptare me titull mjaft domethënës “Perspektivat e tregut në Shqipëri: Energjetika - Mjedisi - Ndërtimi”. Bilanci mjaft pozitiv në marrëdhöniet mes dy shteteve ishte një sfond nxitës për auditorin e interesuar të konferencës.

Jo vetëm autoritetet shtetërore nga dy vendet, por dhe përfaqësuesit e komunitetit biznesit që ishin prezentë në këtë veprimtari kanë përmendur disa realitete të reja në zhvillimin ekonomik në Shqipëri, si psh., përmirësimin e kuadrit ligjor, për lehtësimin e procedurave të rregjistrimit të bizneseve, për on line-zimin e procedurave të tenderimit, për rritjen e sigurisë në rendin publik etj.

Një nga fushat ku biznesi gjerman mund të gjente veten në Shqipëri, u tha gjatë konferencës është dhe sektori energjitik. Në tre vitet e fundit i është kushtuar rëndësi e dorës së parë përmirësimit të legjislacionit për koncensionet, pasi në këtë sektor dhënia e objekteve energjitike me këtë mënyrë eshtë mjaft efektive për investitorët vendas e të huaj. Gjithashtu u diskutua dhe ndërtimi e shrytëzimi i burimeve alternative të energjisë. Për ta bërë dhe më praktike e të frytshme komunikimin mes sipërmarrësve nga të dy vendet, konferenca vazhdoi punimet në tre seksione, pikërisht në atë të energjitikës, mjedist dhe të ndërtimit, ku në panele u ballafaquan propozime e oferta konkrete të kooperimit.

Në kuadër të marrëdhënieve dy a shumëpalëshe Gjermania ka kontribuar për Shqipërinë gjatë 20 viteve të bashkëpunimit mes tyre rreth 700 milion euro, shumë e cila për frymë të popullatës është më e madhja, që ajo i ka dhënë një vendi tjetër në botë.


Arben Muka


►◄
 • Data 21.10.2008
 • Autor Arben Muka
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/FeCg
 • Data 21.10.2008
 • Autor Arben Muka
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/FeCg