Kosova pas statusit - Rendi dhe drejtësia mbikqyren nga BE | Ballkani | DW | 05.09.2006
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Kosova pas statusit - Rendi dhe drejtësia mbikqyren nga BE

Bashkimi Evropian është i gatshëm të jetë prezent në Kosovë edhe pas zgjidhjes së statusit të saj politik. Ekspertët e BE-së janë duke punuar për të identifikuar fushat në të cilat BE-ja do të jetë përgjegjëse. Deri tash dihet se policia dhe gjyqësia do të mbikqyrën nga BE-së, pas zgjidhjes së statusit të Kosovës.

Ministrat e brendshëm të BE krijojnë xhandarmërinë europiane, janar 2006

Ministrat e brendshëm të BE krijojnë xhandarmërinë europiane, janar 2006

Bashkimi Evropian akoma nuk ka një plan të hartuar për një mision në Kosovë pas zgjidhjes së statusit përfundimtar mirëpo, ekpertët evropianë janë duke punuar për identifikimin e fushave në të cilat BE-se, do të jetë përgjegjëse.

I ngarkuari i Havier Solanës për Kosovën, Torbjorn Solstrom dhe shefi i misionit planifikues për Kosovën i BE-së, Casper Klynge, pas disa takimeve që zhvilluan me udhëheqësit kosovar thanë se pas zgjidhjes së statusit është e sigurt se policia dhe gjyqësia edhe për një kohë do të mbikqyrën nga BE-së, derisa në Kosovë të respektohet në tërësi rendi dhe ligji.

Bashikimi Evropian ka kohë që ka dërguar një grup ekpertësh për të përgatitur planin për misionin e BE-së në Kosovë, mision ky i cili thuhet se do te jetë i përkohshëm. Casper Klynge, është udhëheqës ekipit planifikues të BE-së në Kosovë. "Ne kemi mandat që të qëndrojmë në Kosovë deri në fund të këtij viti dhe do të bëjmë ç'është e mundur që të definojmë të gjitha fushat ku BE-së do të merr përgjegjësitë pas zgjidhjes së statusit. Pra në këtë linjë po punojmë me administratën ndërkombëtare për mënyrat e kalimit gradual të përgjegjësive nga UNMIK-ut, tek BE-së, sidomos në fushën e policisë dhe gjyqësisë tha," Casper Klygne.

Prania civile evropiane në Kosovë sipas përfaqësuesve evropianë nuk do të jetë në cilësi si ajo që kishte adminstrata e UNMIK-ut, mirëpo do të ndihmojë institucionet e Kosovës në arritjen e vlerave të mirëfillta evropiane. Përfaqësuesit e BE-së në Kosovë nuk ishin në gjendje të thonin se sa gjatë do të jetë misioni i ardhshëm i BE-së në Kosovë mirëpo thanë se në krahasim me misionin e UNMIK-ut do të jetë një prani shumë më e vogël civile.

Njëri nga anëtarët e Grupit Negociator të Kosovës, kryetari i Partisë Demokratike, Hashim Thaçi, tha se ai ka besim të plotë se angazhimi i përbashkët i udhëheqësve kosovarë me autoritet ndërkombëtare, do të jetë i suksesshëm që të tejkalohet edhe tranzicioni passtatusor në Kosovë.

Hashim Thaqi, tha se "ai ka besim të plotë se përkushtimi dhe angazhimi i përbashkët do të jetë i suksesshëm dhe do të kalohet edhe transicioni pas-statusor në mënyrë të suksesshme në mënyrë, që të hapet perspektiva për stabilitet në Kosovë dhe zhvillim ekonomik dhe integrim të Kosovës në BE dhe në NATO.

Sidoqoftë, udhëheqësit e institucioneve të Kosovës, disa herë janë shprehur në favor të pranisë civile evropiane në Kosovë edhe pas zgjidhjes së statusit. Mirëpo, ata dëshirojnë që ky mision të jetë i përkoshëm ndërsa, shumë shpejtë institucionet e Kosovës të marrin të gjitha kompetencat që u takojnë.


 • Data 05.09.2006
 • Autor Bekim Shehu
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/Arcx
 • Data 05.09.2006
 • Autor Bekim Shehu
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/Arcx
Reklamë