Kosova nuk duhet të mbetet jashtë procesit të liberalizimit të vizave | Ballkani | DW | 28.10.2010
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Kosova nuk duhet të mbetet jashtë procesit të liberalizimit të vizave

Në Kosovë u zhvillua konferenca “Liberalizimi i vizave për Kosovën”, organizuar nga Fondacioni Fridrih Ebert dhe radio Deutshe Welle. "Kosova nuk duhet të mbetet jashtë procesit të liberalizimit të vizave," u tha aty.

Kosova nuk duhet të mbetet i vetmi vend i izoluar në rajonin e Ballkanit.Kosova nuk duhet të mbetet i vetmi vend i izoluar në rajonin e Ballkanit. Auron Dodi (DW); Bajram Rexhepi(Ministër i Brendshëm), Besa Luzha, FES, Prishtinë

Kosova nuk duhet të mbetet i vetmi vend i izoluar në rajonin e Ballkanit. Auron Dodi (DW); Bajram Rexhepi(Ministër i Brendshëm), Besa Luzha, FES, Prishtinë

Kosova nuk duhet të mbetet i vetmi vend i izoluar në rajonin e Ballkanit, sa i përket lëvizjes së lirë të qytetarëve, sepse kjo mund të rrisë frustrimin e qyetarëve. Kosova duhet të marrë zyrtarisht udhërrëfyesin për liberalizimin e vizave. Në të njëjtën kohë institucionet e Kosovës duhet të jenë maksimalisht të angazhuara, që të përmbushin kriteret bazë si luftën kundër korrupsionit, regjistrat civilë dhe marrëveshjet për ripranim. Kështu u tha në konferencën "Liberalizimi i vizave për Kosovën" i organizuar nga Fondacioni gjerman, Fridrih Ebert Stiftung dhe radio Deutshe Welle.

Kosova e zhgënjyer

Ministri i punëve të brendshme të Kosovës Bajram Rexhepi, tha se Kosova vazhdon të jetë e zhgënjyer sepse Komisioni Evropian akoma nuk është në gjendje t'i ofrojë udhërrëfyesin, në kohën kur Kosova është e gatshme ta nisë punën.

Fondacioni Friedrich Ebert në Berlin

Fondacioni Friedrich Ebert në BerlinPërfaqësuesit e qeverisë së Kosovës, janë të shqetësuar se në këtë process mund të jenë të përfshirë edhe zëra të cilët thonë se fillimi i procesit të liberalizimit me Kosovën duhet ndërlidhur me fillimin e dilalogut të Kosovës me Serbinë dhe integrimin e këtyre vendeve në Bashkimin Evropian. Ky konstatim i përfaqësusve politikë kosovarë hidhet poshtë nga shefi i zyrës së komisionit evropian në Kosovë, Renzo Davidi. “Këto dy procese janë të ndryshme, njëri për nga natyra është proces krejtësisht teknik, ai i liberalizimit të vizave, ndërsa akcesi në institucionet e Bashkimit Evropian lidhet me çështjet politike. Poashtu më duhet të hedh poshtë pohimet se çështja e statusit të Kosovës ndërlidhet me procesin e liberalizimit të vizave," thotë Renzo Davidi. Ai thotë se institucionet e Kosovës kanë shënuar përparim në përmbusjen e disa kritereve që kërkohen në procesin e liberalizimit të vizave, mirëpo ka akoma punë për tu bërë.

Informimi i rëndësishëm

Pjesëmarrësit në konferencën "Kosova dhe liberalizimi i vizave" thanë se një rol shumë të madh në informimin e qytetarëve për procesin e liberalizimit të vizave dhe proceset integruese të vendeve të ballkanit mund të luajnë edhe mediat dhe shoqëria civile.

Auron Dodi (DW); Bajram Rexhepi (Ministër i Brendshëm); Besa Luci, (Klubi për Politikë të Jashtme)

Auron Dodi (DW); Bajram Rexhepi (Ministër i Brendshëm); Besa Luci, (Klubi për Politikë të Jashtme)

Auron Dodi, nga Radio Deutsche Welle thotë: “Ne përpiqemi të kryejmë rolin informues sqarues nga njëra anë përmes një informimi të vazhdueshëm për vendimarrjen në institucionet evropiane. Kjo është një pjesë e natyrshme e programit tonë si një media gjermane. Nga ana tjetër ne informojmë intensivisht, nga Kosova për Kosovën dhe për programet e Deutsche Welles në gjuhët e Ballkanit mbi hapat e Kosovës drejt integrimit evropian.”

Më 8 nëntor merret vendimi

Debatet në konferencën "Liberalizimi i vizave për Kosovën, organizuar nga fondacioni gjerman Fridrih Ebert Stiftung dhe Deutsche Welle, u zhvilluan vetëm pak kohë para së ministrat e brendshëm të vendeve anëtare të bashkimit evropian të marrin vendimin përfundimtar për heqjen e vizave edhe për dy vende të ballkanit, Shqipërinë dhe Bosnjen e Hercegovinën. Ky takim do të mbahet me 8 nëntor.

Deutsche Welle

Deutsche Welle

Autoritetet kosovare shpresojnë se në këtë takim do të merret vendimi që edhe Kosova të marrë zyrtarisht udhërrëfyesin për liberalizimn e vizave, në mënyrë që t'i hapet rruga institucioneve kosovare të plotësojnë kriteret.

Ministri i punëve të brendshme i Kosovës, Bajram Bexhepi, premton se deri në fund të vitit 2011, institucionet e Kosovës mund të përmbushin të gjitha kriteret që kërkohen për procesin e liberalizimit të vizave dhe në këtë mënyrë edhe qytetarët e Kosovës të mund të lëvizin lirshëm ne Evropë ashtu sikurse qytetarët e të gjtha vendeve të Ballkanit.

Autor: Bekim Shehu

Redaktoi: Aida Cama

 • Data 28.10.2010
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/PoOR
 • Data 28.10.2010
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/PoOR
Reklamë