1. Kalo tek përmbajtja
  2. Kalo tek lista qendrore e navigimit
  3. Kalo tek më shumë oferta të DW

Beogradi nuk mund të kompensojë humbjen e Kosovës në B-H

10 Korrik 2023

Milorad Dodik kërcënon sërish me separatizëm, por kësaj radhe planet e tij duhet të merren seriozisht, shkruan NZZ. Beogradi kërkon një lloj kompensimi për humbjen e Kosovës.

https://p.dw.com/p/4TdBI
Vucic dhe Dodik
Vucic dhe DodikFotografi: DADO RUVIC/REUTERS

"Milorad Dodik, presidenti i entitetit serb në Bosnjë-Hercegovinë, planifikon sërish të shkëputet nga shteti. Këto kërcënime janë dëgjuar shpesh nga ai. Por këtë herë është e rëndësishme të dëgjosh më me kujdes atë që thotë Dodik – dhe mbi të gjitha të shikosh më me kujdes atë që po bën. Sepse, me përshkallëzimin e problemeve rreth Kosovës, u përkeqësuan edhe kushtet kornizë për Bosnjë-Hercegovinën”, shkruan gazeta zvicerane Neue Zürcher Zeitung.

"Dodik po flet për organizimin e një referendumi para fundit të këtij viti," shkruan NZZ dhe kujton se "parlamenti i RS në 2021 hodhi edhe hapat e parë në këtë drejtim. Por pushtimi rus i Ukrainës në shkurt 2022 ndaloi planet e Dodikut. Dodik vuri në dukje se në BE dhe SHBA kanë zero tolerancë për eksperimentet në Ballkanin Perëndimor. Hapësira e palës serbe për manovrim është zvogëluar shumë shpejt në zero."

Gazetat...
Gazetat..Fotografi: Hartmut Schmidt/imageBROKER/picture alliance

Nuk është BiH në krizë - është sundimi i Dodik

"Çfarë ka ndryshuar prej kohëve të mëparshme, që Dodik po e vendos sërish referendumin në tavolinë?”, pyet autori dhe menjëherë pas kësaj thotë se "kjo ndoshta nuk është krizë serioze e Bosnjë-Hercegovinës”.

"Nuk është vendi në krizë, por sundimi i Dodikut. Në vjeshtën e vitit 2022, ai fitoi me një rezultat të ngushtë. Është e pasigurt nëse ai mund ta përsërisë këtë sukses në zgjedhje. Për dy dekada, ai formësoi politikën e vendit dhe gjatë kësaj arriti së bashku me familjen e tij një pasuri të madhe. Shumë qytetarë thjesht janë të ngopur me Dodikun. Kështu, kriza e vetë-skenuar i shkon për shtat babait kontrovers të vendit”.

Edhe Vuçiqit do t'i përshtatej kriza në Bosnjë-Hercegovinë

"Përveç kësaj, ka edhe diçka tjetër: Konflikti ndërmjet Serbisë dhe Kosovës po hyn në fazën e tij përfundimtare," beson Andres Ernst. "Kriza në Bosnjë-Hercegovinë do t'i përshtatej edhe presidentit serb Aleksandar Vuçiq. Ai mund të paraqitet edhe një herë si garantues i stabilitet dhe ndoshta të shtyjë sërish njohjen e Kosovës”.

"Përveç kësaj, shkruan NZZ, Vuçiqi mund ta ngrejë edhe një herë çështjen serbe: sipas llogaritjes së Vuçiqit, nëse e humbim Kosovën dhe serbët atje, atëherë duhet të kompensohemi me territorin e serbëve të Bosnjë-Hercegovinës”.

Autori më pas shpjegon, "se kjo ide, konkretisht - shpërbërja e Bosnjë-Hercegovinës, është jashtëzakonisht e rrezikshme." Zbatimi i kësaj ideje do të çonte ndoshta në luftë. Megjithatë, është e qartë se eksperimente dhe mendime të tilla po gëzojnë edhe një herë njëfarë pranimi tek diplomatët në Perëndim”.

Sanksione vetëm ndaj Dodikut

Sanksionet duhet t'i vendosen vetëm Dodikut
Sanksionet duhet t'i vendosen vetëm DodikutFotografi: Dragan Maksimovic/DW Bosnisch

"BE-ja duhet ta kundërshtojë me forcë këtë," beson Ernst dhe vazhdon: "Por jo duke dërguar më shumë trupa në Bosnjë-Hercegovinë, siç kërkojnë parlamentarët britanikë. Dhe jo duke miratuar masa nga Përfaqësuesi i Lartë, që ai nuk mund t'i zbatojë për shkak të mungesës së legjitimitetit dhe autoritetit."

Në fund të komentit NZZ shkruan: "Nuk është Bosnjë-Hercegovina në krizë, por Dodiku”.Ai duhet të sanksionohet personalisht. Një ndalim udhëtimi në BE dhe një hetim mbi situatën e tij financiare do të ishte një fillim i arsyeshëm. Edhe Vuçiqit duhet t'i bëhet e qartë: humbja e Kosovës nuk mund të kompensohet në Bosnjë-Hercegovinë”.

bc(NZZ)