1. Kalo tek përmbajtja
  2. Kalo tek lista qendrore e navigimit
  3. Kalo tek më shumë oferta të DW

Fluturim me dy pilotë në gjumë: kërkohen kontrolle shtesë

11 Mars 2024

Për gjysmë ore, një fluturim i planifikuar në Indonezi fluturoi me pilotët në gjumë. Tani është dorëzuar raporti hetimor: në të ardhmen do të kryhen më shumë kontrolle.

https://p.dw.com/p/4dOFG
Indonesien Batik Air
Fotografi: ADEK BERRY/AFP/Getty Images

Në një fluturim të Batik Airlines në Indonezi, të dy pilotët i zuri gjumi në kabinë. Në bord ndodheshin 153 pasagjerë. Incidenti ndodhi në janar dhe tani është publikuar një raport hetimor që kërkon një mbikëqyrje më të madhe. Pilotët aktualisht i kanë pezulluar nga puna.

Kapiteni (32 vjeç) i kërkoi ndihmë bashkëpilotit (28 vjeç) leje për të pushuar për pak kohë. Në vend që t'i kushtonte vëmendje rrugës së fluturimit, edhe bashkëpilotin e zuri gjumi. Sipas raportit hetimor, ata të dy kanë fjetur në kabinë në të njëjtën kohë për 28 minuta. Gjatë kësaj kohe, avioni devijoi nga kursi i synuar. Avioni ishte nisur nga ishulli indonezian Sulawesi për në kryeqytetin Xhakarta.

Raporti i hetimit: Të dy pilotët kishin kohë të mjaftueshme për të pushuar

Ngjarja përfundoi pa pasoja serioze. Megjithatë, autoriteti indonezian i sigurisë së aviacionit e shfrytëzoi rastin dhe kërkoi kontrolle më të rrepta mbi kabinë. Përveç kësaj, stafi duhet ketë kohë që të flejë mjaftueshëm. Megjithatë, raporti i hetimit thotë se të dy pilotët kishin pasur periudha pushimi të përcaktuara.

Bildergalerie Flugbegleiterinnen in der Welt
Fotografi: Getty Images/AFP/A. Berry

Arsyeja e dhënë në raportin e hetimit për të shpjeguar lodhjen e bashkëpilotit ishte se ai kishte qenë në shtëpi me gruan e tij duke u kujdesur për binjakët e tyre një muajsh. Ai kishte ndërruar edhe shtëpinë gjatë asaj kohe. Kontrollet e brendshme të sigurisë përcaktojnë që kabina të kontrollohet çdo 30 minuta gjatë fluturimit. Deri tani, megjithatë, është e paqartë se cili nga dy pilotët ishte përgjegjës. Për më tepër, të dy pilotët i kishin hequr kufjet, gjë mund të shpjegojë pse ata nuk e dëgjuan kontaktin me tokën.

Batik Air në listën e zezë të BE deri në vitin 2016

BE ka disa nga standardet më të rrepta të sigurisë së aviacionit në botë. Linjat ajrore të pasigurta janë në listën e zezë nga BE dhe nuk lejohen të ngrihen ose të ulen atje. Batik Air u përmirësua në vlerësimin e tij të sigurisë disa vite më parë. Si rezultat, që nga viti 2016, Batik Air nuk është më në këtë listë të zezë.

ARD Singapur/J.Johnson