Artet figurative - Artistë gjermanë të suksesshëm | Fakte mbi Gjermaninë | DW | 18.07.2008
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Fakte mbi Gjermaninë

Artet figurative - Artistë gjermanë të suksesshëm

Josef Beuys, Georg Baselitz, Jörg Immendorf - Emra të njohur që prezantojnë artin gjerman në skenën ndërkombëtare. Por ata janë vetëm një pjesë e Artit, e cili ndodhet në bum edhe komercial.

Georg Baselitz në atelienë e tij në Derneburg, 2003

Georg Baselitz në atelienë e tij në Derneburg, 2003

Në muajin janar Glenn Lowry, Drejtori i Muzeumit Njujorkez të Artit Modern, (MOMA) doli nëpër Gjermani të blinte vepra arti. Krahas veprave të Joseph Beuys-it, Martin Kippenberger-it ose Andreas Gursky-t ai morri për eskpozetë e MOMA-s edhe piktura nga Neo Rauch. Piktori nga Lajpcigu ka bërë shumë famë. Me punimet figurative, neosocialiste dhe me retrolook, Shkolla e re e Lajpcigut është kthyer në garanci kualiteti, që njihet ndërkohë në gjithë botën njësoj siç njihen folksvageni ose BMW-ja.

Martin Kippenberger - Model Winnetou, prezantuar në Museum Tate Modern në Londër

Martin Kippenberger - Model Winnetou, prezantuar në Museum Tate Modern në LondërYoung German Art bëhet orientuese

„Mrekullia gjermane e pikturës“ quhet prej fejtonistëve fenomeni i ri i Shkollës së Artit në Lajpcigut. Jo vetëm Neo Rauch, dhe nxënësit e tij në Shkollën e Lajpcigut, por edhe artistë që nuk bëjnë pjesë në ndonjë lëvizje arti, si John Bock, Jonathan Meese, Amelie von Wulffen ose Daniel Richter vlervsohen në tregun ndërkombëtar të artit. Pas perëndimit në fund të viteve 1990-të të „Young British Art“ pasoi një hype e „Young German Art“.

17 janar 1986 - Gerhard Richter, zbuluesi i realizmit kapitalist

17 janar 1986 - Gerhard Richter, zbuluesi i realizmit kapitalist


Fillimin e gjitha e ka në vitet 60-të. Kërkush nuk e priste që Gjermania e shkatërruar e pasluftës të bëhej orientuese e tregut ndërkombëtar të artit. Por në situatën e pasluftës – kryesisht në Gjermaninë perëndimore, u zhvillua baza e kërkimit të suksesshëm të një identiteti artistik dhe një gjuhe të pavarur imazhesh.

Glenn Lowry, Drejtor i MoMA në New York

Glenn Lowry, Drejtor i MoMA në New York


"dokumenta" gur themeltar

Në vitin 1955 – dhjetë vjet pas vitit politik zero në Kasel u hap "documenta" e parë. Ajo u kthye me plot kuptimin e fjalës në gurin bazë të daljes nga rrënojat dhe zhvillimin e ndërgjegjes së artit gjerman. Kjo ngjarja e madhe arti e periudhës së pasluftës i dha artistëve gjermane shancin e kapërcimit të izolimit të krijuar nga regjimi nazist. Nga ky moment arti gjerman krijoi sërish lidhjet me botën ndërkombëtare të artit.

Andreas Gursky - Bursa e Tokios 1990

Andreas Gursky - Bursa e Tokios 1990

Beuys, Baselitz, Immendorf

Suksesi megjithatë u arrit vetëm në vitet 70-të. Në artin e rilindur gjerman dominoi fillimisht ndikimi amerikan, por ekspresionistët abstraktë dhe vala e artit Pop e ardhur nga SHBA filluan në këto vite të refuzoheshin nga skena gjermane e artit. Në vend të tyre arti gjerman u frymëzua nga tradita e vet. Anselm Kiefer është një nga këta artistë gjermanë. Joseph Beuys, Georg Baselitz, Gerhardt Richter, Jörg Immendorf ose më pak më vonë Martin Kippenberger janë artistë të tjerë gjermanë të kësaj rryme. Krijimet e tyre u kthyen në simbole të konfrontimeve kritike me Gjermaninë naziste dhe me rrënjët e vetë artit.

Joseph Beuys duke parë nga një tel me gjemba- Më 1972 ai pushohet nga puna si profesor në Akademinë e Arteve në Dyseldorf, sepse kërkon që shkolla të pranojë më shumë studentë se sa numri i caktuar nga shteti prej 80

Joseph Beuys duke parë nga një tel me gjemba- Më 1972 ai pushohet nga puna si profesor në Akademinë e Arteve në Dyseldorf, sepse kërkon që shkolla të pranojë më shumë studentë se sa numri i caktuar nga shteti prej 80

Por edhe koncepti "Arti gjerman" e ndryshon kuptimin e vet. Pas kësaj periudhe ai u kthye në etiketë komerciale, në markë të një produkti që shitet në tregun ndërkombëtar të artit, me çmim të lartë.

Piktori Neo Rauch

Piktori Neo RauchPa shkollim të mirë nuk ka artisë të mëdhenj

Por, kërkesa për art nga Gjermania nuk ka qenë kurrë kaq e madhe sa aktualisht. Eksporti i artit në shekullin e 21-të po bëhet gjithnjë e më global. Dhjetë përqind e galerive më të mira gjermane, zhvillojnë aktualisht eksportin e artit gjerman. Vende të tjera si Franca, Austria, Spanja ose Italia kanë prezencë shumë më të vogël se sa Gjermania në panairet ndërkombëtare të artit në Pekin, Shangai, Majami, Londër ose Bazel.

Neo Rauch - Tregimtari i historisë

Neo Rauch - Tregimtari i historisë

Por artistët e mirë nuk bien nga qielli. Gjermania krijon kushte optimale për shkollimin e tyre. Asnjë vend tjetër në botë nuk ka rrjet të tillë shkollash arti si në Gjermani. Çdo vit nga shkollat e Drezdenit, Këlnit, Mynihut dhe Kielit, dalin 5 mijë diplomues ose mjeshtra që kanë në xhep çertifikatën e një shkolle arti. Suksesi i tyre nuk shoqërohet dhe nxitet vetëm prej profesorëve tëartit dhe teoricienëve. Një tokë shumë pjellore e përbërë nga koleksionistë, galeri, shoqata, fondacione dhe muzeume u krijon atyre mundësitë më të mira për zhvillimin artistik. • Data 18.07.2008
 • Autor Sabine Oelze
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/EBLt
 • Data 18.07.2008
 • Autor Sabine Oelze
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/EBLt