САД и Германија за “заедничко решение″ за Косово | Свет | DW | 27.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

САД и Германија за “заедничко решение" за Косово

Германија и САД се залагаат за заедничко решение на проблемот со конечниот статус на Косово – изјави германскиот министер за одбрана Франц Јозеф Јунг при дводневната посета на САД.

Германскиот и американскиот министер за одбрана Јунг и Гејтс на скалите на Пентагон

Германскиот и американскиот министер за одбрана Јунг и Гејтс на скалите на Пентагон

На средбите со американскиот ресорен колега Роберт Гејтс и советникот за безбедносни прашања Стивен Хедли, Јунг разговараше и за ситуацијата во Авганистан, како и за спорот околу американскиот анти-ракетен штит во Европа.

Се надевам дека ќе најдеме решение за статусот на Косово во рамките на ОН, порача германскиот министер за одбрана Франц Јозеф Јунг во Вашингтон. Тој и американскиот колега Роберт Гејтс постигнале согласност дека:

“Ќе ги вложиме сите напори за изнаоѓање заедничко решение, бидејќи унилатерално решение нема да води кон успех. Мораме да останеме заедно, Европа и САД, токму по ова прашање“ - нагласи Јунг.

Што се однесува до спорниот ракетен штит на Американците, Јунг порача:

“Благодарен сум што американските пријатели отпочнаа дијалог за ова прашање и што ја вклучуваат Русија во плановите.“

Продолжување на дијалогот со Русија Јунг очекува и од претстојниот самит Буш-Путин на викендот:

“Стекнав впечаток - и околу тоа постои јасно единство во ставовите – дека имаме заеднички безбедносни интереси со Русија. На пример по прашањето на Иран, таму можеме да напредуваме само ако ги вклучиме Русија и Кина. Истото важи и за Северна Кореја“ - нагласи германскиот министер за одбрана по дводневната посета на САД.

Реклама