1. Kalo tek përmbajtja
  2. Kalo tek lista qendrore e navigimit
  3. Kalo tek më shumë oferta të DW
PolitikëGlobal

Shtim i rrezikut terrorist pas Coronës

14 Korrik 2020

Ekspertët paralajmërojnë për ringjallje të dhunës terroriste në Britaninë e Madhe pas zbutjes së masave të karantinës. Grupet radikale kanë bërë gjatë izolimit mjaft propangandë në internet.

https://p.dw.com/p/3fGnl
UK Vorfall in Reading | Mehrere Menschen in Park mit Messer veletzt
Fotografi: picture-alliance/dpa/S. Parsons

Në mbrëmjen e 20 qershorit, në një ditë e bukur me diell vere, terrorizmi goditi Britaninë e Madhe pa paralajmërim. I armatosur me thikë, 25-vjeçari Khairi Sadallah u fut në një park në qytetin Reading dhe sipas të dhënave të prokurorisë "sulmoi egërsisht me thikë" tre vetë që gjendeshin në atë park.

Për Neil Basu, shefi i Policisë Britanike kundër Terrorizmit, sulmi vdekjepurës nuk ishte i rastësishëm. Ai sheh një lidhje me krizën e Coronës dhe kufizimet e rrepta për të dalë. Sipas ekspertit të terrorizmit ekstremizmi është si një sëmundje që është "shfaqur" përsëri pas rënies së pandemisë.

Efektet e izolimit

Basu dhe ekspertë të tjerë mendojnë se sidomos njerëzit pa punë dhe të izoluar dhe të pafavorizuar nga pikëpamja sociale kanë kaluar shumë kohë në internet gjatë karantinës - dhe kështu mund të jenë bërë pre e lehtë për grupet radikale ose individët në internet.

Neil Basu Chef der britischen Anti-Terror-Polizei
Neil Basu, shefi i Policisë Britanike kundër TerrorizmitFotografi: picture-alliance/empics/D. Lipinski

"Izolimi mund t'i përkeqësojë rrethanat negative dhe t'i bëjë njerëzit më të prekshëm ndaj radikalizmit," mendon Nik Adams, specialist për luftën kundër ekstremizmit. Ekstremistët e dinë se në një situatë të tillë është më e lehtë për të joshur persona të prekur dhe për këtë "ata përdorin shpesh çështje aktuale si grep për t'i tërhequr ata".

Fundamentalistët islamikë i përdorën për shembull mediat sociale për ta interpretuar shfaqjen e virusit Corona si zemërimin e Allahut kundër Perëndimit. Ata i nxitën mbështetësit e tyre që të sulmonin në kohën e pandemisë, sepse qeveria ishte e angazhuar me problemet urgjente të shëndetit publik dhe jo me sigurinë, kjo është logjika.

Po ashtu për shkak të masave të izolimit në Britaninë e Madhe nuk qe e mundur të vazhdohej programi "Prevent", pjesë e strategjisë anti terror, në të cilin angazhohen mësues, punonjës socialë apo krerë të grupeve fetare.

Shtim i rrezikut ekstremist të djathtë

Kërcënimi prej ekstremizmit të djathtë u rrit gjatë masave të karantinës në mënyrë alarmante jo vetëm në Britaninë e Madhe por dhe në vendet e tjera evropiane. "Ekstremistët e djathtë, në veçanti, kanë bërë një punë të shkëlqyeshme për të shfrytëzuar teoritë e ndryshme të komplotit dhe konspiracionit si dhe ndjenjat raciste të lidhura me virusin Corona," thotë Jessica White, eksperte për terrorizmin në institutin Royal United Services.

Combat 18 Rechtsextreme in Großbritannien
Ekstremist i djathtë në Dover Fotografi: picture-alliance/ZumaPress/J. Goodman

Sipas autoriteteve, kjo formë e propagandës së djathtë ka marrë shumë forma. Ato shkojnë nga pretendimi se infeksioni është përhapur më shpejt nga disa grupe etnike deri në teori për përfshirjen e kinezëve në krijimin e virusit.

Studiuesit argumentojnë se njerëzit që e prekur nga papunësia dhe mungesa e perspektivave janë shpesh më të ndjeshëm ndaj këtyre lloj dezinformatave. Ekspertët kanë frikë se rënia ekonomike pas përfundimit të pandemisë mund ta rrisë më tej rrezikun e radikalizmit, sepse varfëria dhe privimi mund të kontribuojnë gjithashtu në radikalizim, thotë White.