Scholz është për „rregulla më të mira për shtetësinë“ | Gjermania | DW | 26.11.2022
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Reklamë

Gjermania

Scholz është për „rregulla më të mira për shtetësinë“

Kancelari Olaf Scholz në fromatin e përjavshëm në internet "Kanzler kompakt" u shpreh për „rregulla më të mira për shtetësinë gjermane“.

Gjermani: Videomesazhi i kancelarit Olaf Scholz Kanzler kompakt

Gjermani: Videomesazhi i kancelarit Olaf Scholz "Kanzler kompakt"

Kancelari Olaf Scholz theksoi, se Gjermania ka nevojë për rregullim më të mirë të ligjit për shtetësinë. Scholz tha, se gratë e burrat e po ashtu edhe fëmijët që kanë ardhur dekadat e fundit në Gjermani "kanë kontribuuar shumë, që ekonomia të jetë kaq e fuqishme, sa është sot". Disa nga këta njerëz jetojnë "prej një kohe shumë, shumë të gjatë" në Gjermani dhe kanë tashmë këtu edhe fëmijë e nipër e mbesa. Ndaj është "shumë mirë", nëse ata vendosin të aplikojnë për marrjen e shtetësisë gjermane.

Reformimi i ligjit për dhënien e shtetësisë është planifikuar nga koalicioni qeverisës mes socialdemokratëve, ekologjistëve dhe liberal-demokratëve  në marrëveshjen e koalicionit. Mbi këtë bazëministrja e Brendshme Nancy Faeser deklaroi të premten (25.11) reformën e ligjit të shtetësisë. Të huajat dhe të huajt që jetojnë në Gjermani në të ardhmen mund të marrin një pasaportë gjermane pas pesë vjetësh të qendrimit në vend. Për familjarët e brezit të të Gastarbeiter parashikohet të zbuten pengesat për shtetësinë. Gjithashtu do të zgjerohen mundësitë për mbajtjen e disa shtetësive.

Reforma e parashikuar për shtetësinë është lëvduar nga presidenti i Instituti Gjerman për Studimet Ekonomike në Berlin, DIW, Marcel Fratzscher. "Problemi i Gjermanisë me forcat e kualifikuara të punës do të ashpërsohet edhe më shumë nga demografia dhe konkurrenca për tërheqjen e kokave më të mençura, në rast se politika nuk vepron me më shumë vendosmëri se deri tani." Një perspektivë e qartë për shtetësinë është një element i rëndësishëm, për ta bërë Gjermaninë më tërheqëse për punonjës të kualifikuar, tha Fratzscher për gazetën "Handelsblatt".

Ndërsa unioni kristioandemokrat-kristiansocial në opozitë e kritikoi ashpër planin e reformimit të këtij ligji. Zëdhënësi i grupit parlamentar të kristiansocialëvë në Bavari Alexander Dobrindt tërhoqi vëmendjen, se me këtë shtetësia gjermane po "zhvleftësohet". Sipas tij "Zhvleftësimi i shtetësisë nuk nxit integrimin, por të kundërtën duke shtuar efektet joshëse për migracionin ilegal."

Kryetari i bashkësisë turke në Gjermani, Gökay Sofuoglu, e përshëndeti këtë reformë të planifikuar. "E drejta gjermane për shtetësinë nuk i përgjigjet më realotetit të ditëve tona; ajo duhet reformuar që në themel", i tha ai rrjetit redkasional të shtypit Redaktionsnetzwerk Deutschland.