Nga idili i gardhit të oborrit e në xhihad - terroristët e rritur në Gjermani | Gjermania | DW | 04.03.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Nga idili i gardhit të oborrit e në xhihad - terroristët e rritur në Gjermani

Deri me 12 vjet heqje lirie u dënuan terroristët e grupit të Sauerlandit. Ata kishin planifikuar ndërtimin e bombave, që do të shpërthenin në kazerma amerikane, diskoteka dhe aeroporte.

Ata quhen Fritz, Daniel, Thomas ose Peter.

Ata quhen Fritz, Daniel, Thomas ose Peter.

Ata quhen Fritz, Daniel, Thomas ose Peter dhe janë gjermanë të lindur, që u konvertuan në fenë islame. Por ata quhen edhe Omar, Atilla, Ade, ose Bekkay dhe kanë sfond migrimi. Organet gjermane të sigurisë e llogarisin me mbi 100 numrin e islamistëve radikalë, të gatshëm për dhunë, që janë radikalizuar në Gjermani. "Homegrown terrorism", e quajnë këtë specialistët, që mund të përkthehej, terroristë të rritur në vend.

Radikalizimi zhvillohet para së gjithash në dy rrugë: Nëpërmjet internetit dhe nëpërmjet prediskuesve radikalë, të cilët brenda grupit më të madh të të interesuarve islamikë-fondamentalistë përzgjedhin ata, që iu duken veçanërisht të përshtatshëm për "luftën e shenjtë", të vetëshpallur.

Por ata quhen edhe Omar, Atilla, Adem ose Bekkay.

Por ata quhen edhe Omar, Atilla, Adem ose Bekkay.

Al-Kaida e ka kuptuar forcën e propagandës në internet

Në internet ndodhen faqe, që quhen për shembull "Koha e Martirëve" dhe në të cilat glorifikohet lufta kundër të pafeve, ose bëhet thirrje për mbështetje. Meshkujve kryesisht të rinj këto video iu japin një ndjenjë fuqie. Me sa duket ata nuk e gjejnë këtë në jetën e përditshme në Gjermani, supozojnë ekspertët e shërbimeve informative gjermane. Al-Kaida dhe të tjerë i kanë kuptuar me kohë mundësitë dhe rrezen e veprimit të kësaj propagande, thotë prokurori federal Rainer Griesbaum, drejtor i sektorit për terrorizmin pranë prokurorit të përgjithshëm federal: "Po ne i njohim direktivat e Al-Kaidës: Një shtyllë operative, pra shtylla e atentateve; një logjistike, pra shtylla e financimit ose e rekrutimit dhe shtylla propagandistike, që në epokën e internetit ofrohet në mënyrë propagandistike."

Videot në internet tregojnë një përzierje vargjesh gjoja të qarta të kuranit, filma nga skena lufte në Irak ose Afganistan, pamje nga Abu-Ghuraibi dhe Guantanamoja. Dhe ato glorifikojnë luftëtarët e zotit, si në këtë mesazh me video të vitit 2009, në të cilin glorifikohen atentatorët e 11 shtatorit: "Ishte 11 shtator, 19 burra të virtytshëm, i shkatërruan të pafetë!"

Katër të rinj kishin planifikuar me 700 litra peroksid hidrogjeni ndërtimin e bombave, që do të shpërthenin në kazerma amerikane, diskoteka dhe aeroporte.

Katër të rinj kishin planifikuar me 700 litra peroksid hidrogjeni ndërtimin e bombave, që do të shpërthenin në kazerma amerikane, diskoteka dhe aeroporte.

Me videot synohet të minohen edhe integrime të suksesshme

Al-Kaida dhe grupe të tjera përpiqen me aftësi që me këto video të minojnë edhe integrime të suksesshme familjesh me sfond migrimi: Ata iu përcjellin të rinjve myslimanë të brezit të dytë ose të tretë ndjenjën se prindërit e tyre me përshtatjen ndaj shoqërisë gjermane kanë tradhëtuar fenë e "vërtetë" islame dhe iu ofrojnë një alternatië radikale. Prandaj jo rrallë të rinjtë janë në konflikt me familjen e prindërve. Shihet dukshëm, se shumë familje të të dyshuarve për terrorizëm në Gjermani bëjnë një jetë të theksuar laike dhe nuk e praktikojnë shumë ose aspak besimin e tyre.

Këtyre iu shtohet një grup i vogël të konvertuarish radikalë, gjermanë me prejardhje nga shtresa e mesme. Si Fritz Gelowicz dhe Daniel Schneider, që bëjnë pjesë tek të paditurit e Grupit të Sauerlandit.

Në fund ka edhe një grup të tretë, që iu krijon hetuesve shqetësimet më të mëdha: Janë të ashtuquajturit "xhihadistë kolltuku" ose "lonesome wolfs", njerëz që radikalizohen vetë në internet, pa pasur kontakt personal me islamistët apo me predikuesit radikalë.

Autor: Holger Schmidt / Elert Ajazaj

Redaktoi: Aida Cama