1. Kalo tek përmbajtja
  2. Kalo tek lista qendrore e navigimit
  3. Kalo tek më shumë oferta të DW
Italien | Wahlen
Fotografi: Alessandro Garofalo/LaPresse/AP/picture alliance

Itali: A do ta drejtojë vendin një ekstremiste e djathtë?

dw dpa
25 Shtator 2022

Sipas sondazheve kryeson kampi populist i djathtë i udhëhequr për herë të parë nga një grua. Giorgia Meloni mund të bëhet ekstremistja e parë e djathtë që do të drejtojë Italinë që nga koha e diktatorit Benito Musolini.

https://p.dw.com/p/4HJI5

Nga zgjedhjet e sotme në Itali mund të ndodhë një kthesë politike, sepse sipas sondazheve të fundit, partia ekstremiste e djathtë "Vëllezërit e Italisë”, e drejtuar nga Giorgia Meloni, është forca më e fortë politike me rreth 25 për qind, kurse socialdemokratët e Enriko Letës pritet të fitojnë rreth 22 për qind të votave.

Italien | Wahlen
Giorgia MeloniFotografi: Alessandro Garofalo/LaPresse/AP/picture alliance

Rreth 51 milionë italianë kanë të drejtë të votojnë këtë të dielë. Por edhe pse bëhet fjalë për një votim me ndikimin themelor në drejtimin e vendit, sipas studiuesve elektoralë, në zgjedhjet e parakohshme parlamentare pjesëmarrja do të jetë rreth 65 për qind. Sondazhet e fundit janë bërë 14 ditë më parë, sepse ligji italian për zgjedhjet nuk lejon organizimin e sondazheve më afër datës së zgjedhjeve.

Italien | Wahlen
Fotografi: Alessandra Tarantino/AP/picture alliance

Surprizat tek elektorati italian, i cili është i vështirë për t'u parashikuar, janë të mundshme. Por sipas mediave italiane shumica e studiuesve elektoralë mendojnë se këtë të dielë nuk pritet zgjedhja surprizë e Giorgia Melonit, e cila do të ishte ekstremistja e parë e djathtë që do të udhëhiqte vendin që nga koha e diktatorit Benito Musolini.

Wahl in Italien - Stimmabgabe
Fotografi: Alessando Di Marco/Asna/picture alliance

Mendimi pothuajse unanim është se shanset e skuadrës së Giorgia Melonit  për të fituar janë vetëm 60/40. Katër vite më parë, në zgjedhjet e fundit, "Vëllezërit e Italisë” fituan rreth katër për qind. Fituesit e mëdhenj në atë kohë ishin populiste e majtë "Lëvizja Pesë Yjet" dhe partia populiste e djathtë "Lega". Yjet ishin partia më e fortë me mbi 32 për qind. Lega mori 17 për qind. Dhe që të dyja ftuan më shumë se sa kishin parashikuar sondazhet.