1. Kalo tek përmbajtja
  2. Kalo tek lista qendrore e navigimit
  3. Kalo tek më shumë oferta të DW

Irlandë: Votuesit hedhin poshtë propozimet e Varadkarit

11 Mars 2024

Ndonëse të mbështetura nga shumë parti politike votuesit irlandezë u thanë "Jo" ndryshimeve kushtetuese të prozuara nga kryeministri, Leo Varadkar. Ato lidheshin me konceptin e familjes dhe rolin e gruas brenda saj.

https://p.dw.com/p/4dMse
Kryeministri i Irlandës,Leo Varadkar, i cili është publikisht homoseksual, dështon në referendumin për familjen dhe rolin e gruas në të.
Kryeministri i Irlandës, Leo Varadkar, i cili është publikisht homoseksual, dështon në referendumin për familjen dhe rolin e gruas në të.Fotografi: Gareth Chaney/PA Wire/picture alliance

Votuesit irlandezë hodhën poshtë amendamentet kushtetuese të propozuara nga qeveria, lidhur me ripërcaktimin e përbërjes së familjes dhe rolin e gruas "brenda familjes".

Kryeministri Leo Varadkar, i cili është mbështetës i këtyre ndryshimeve, e pranoi humbjen, duke thënë se amendamentet ishin ishin hedhur poshtë tërësisht nga një numër i madh votuesish.

"Ishte përgjegjësia jonë për ta bindur shumicën e njerëzve të votonin 'Po'," tha ai, "por ne dështuam qartësisht në këtë pikë."

Ndryshimet i mbështetën gjithashtu partitë kryesore politike të vendit, që e shihnin referendumin si një shans për të modernizuar shoqërinë duke modernizuar kushtetutën e vitit 1937.

Cilat ishin ndryshimet e propozuara?

Amendamenti i parë synonte që përkufizimi i bazës ligjore të familjes të zgjerohej duke e zëvendësuar fjalën "martesë" me "martesë dhe marrëdhënie të tjera të qëndrueshme".

Irlandë | Referendum për ndryshimet kushtetuese
Partitë politike lobuan shumë për ta bindur shumicën e njerëzve të votonin me 'Po', por dështuan qartësit në referendumFotografi: Paul Faith/AFP

Amandamenti i dytë synonte të hiqej nga kushtetuta ajo që Varadkari e quan "gjuhë shumë demode dhe shumë seksiste për gratë". Fjalë është për "detyrat e nënës në shtëpi” dhe konfliktet e mundshme që puna mund të shkaktojë lidhur me atë rol.

Më e larmishme dhe liberale

Irlanda me një shoqëri dikur shumë konservatore dhe një popullsi me shumicë dërrmuese katolike është bërë gjithnjë e më e larmishme dhe liberale.

Në referendume të ngjashme kushtetuese votuesit irlandezë kanë legalizuan tashmë divorcin (në vitin 1995), martesën e të njëjtit seks (në vitin 2015) dhe abortin (në vitin 2018).

Madje edhe Varadkari, i cili është publikisht homoseksual, po kryen aktualisht mandatin e tij të dytë si "taoiseach", kryeministër i vendit.