1. Kalo tek përmbajtja
  2. Kalo tek lista qendrore e navigimit
  3. Kalo tek më shumë oferta të DW
ShoqëriaHungari

Qeveria hungareze paralajmëron për një libër për fëmijë

Felix Schlagwein
28 Janar 2021

Qeveria e Orbánit do që një libër për fëmijë të shoqërohet me një etiketë paralajmëruese ngaqë bie në kundërshtim me "rolet gjinore tradicionale".

https://p.dw.com/p/3oVET
Buchcover Meseország mindenkié aus Ungarn
Fotografi: Felix Schlagwein/DW

Një Hirushe lezbike, një Borëbardhë ngjyrë çokollate dhe një princ homoseksual. Kjo është bota e librit për fëmijë "Përralla për të gjithë”. Ndryshe nga përrallat tradicionale, ky libër synon të përshkruajë edhe pakicat dhe grupet e margjinalizuara shoqërore. Por qeveria e djathtë nacionaliste Orbán e ka halë në sy këtë libër dhe synon që ai të shoqërohet me një etiketë paralajmëruese.

Buch Meseország mindenkié aus Ungarn
Fotografi: Felix Schlagwein/DW

Selia e qeverisë në Budapest deklaroi se ky libër mashtron blerësit. "Libri po shitet si libër për fëmijë, sikurse sugjerojnë titulli dhe kopertina e tij. Dhe nuk përmendet që përrallat paraqesin motive që devijojnë nga rolet tradicionale gjinore."

Prandaj selia e qeverisë e detyroi botuesen e librit, shoqatën lesbike Labrisz, që t'i pajisë të gjitha kopjet e librit "Përralla për të gjithë” me paralajmërimin përkatës. Shoqata Labrisz e quajti dekretin si "diskriminues" dhe "antikushtetues" dhe deklaroi se do ta kundërshtojë vendimin në gjykatë.

Që kur doli në fund të shtatorit të vitit të kaluar në treg, libri "Përralla për të gjithë” bëri bujë. Nënkryetarja e partisë radikale të djathtë "Mi Hazánk", Dóra Dúró, e grisi copa-copa një kopje të tij para kamerave.

Ashtu si Dúró, edhe ministri i Kancelarisë Gergely Gulyás e quajti librin si "propagandë homoseksuale" dhe deklaroi se do të merrte masa ligjore kundër institucioneve që e përdorin librin për qëllime mësimore. Vetë kryeministri Viktor Orban mori pjesë në debat. Ai deklaroi se Hungaria e toleron homoseksualitetin, por megjithatë kërkoi: "Lërini rehat fëmijët".

Ungarn LGBT* Homosexuelle Gleichstellung
Hungaria e toleron homoseksualitetin, por tani ligjet po forcohen. Fotografi: Bernadett Szabo/REUTERS

Stilizimi i LGBTQ si armiq

Ndryshe nga Polonia, ku komuniteti LGBTQ stilizuar prej kohësh si armik, qeveria hungareze rrallë është marrë me këtë çështje. Kjo duket se po ndryshon tani.

Në maj të vitit të kaluar transgjinorëve ju ndalua ligjërisht të ndryshonin gjininë e tyre të lindjes. Në dhjetor qeveria Orbán rishikoi kushtetutën duke deklaruar se "nëna duhet të jetë një grua dhe babai duhet të jetë një burrë". Në të njëjtën kohë u kufizua e drejta e birësimit për çiftet e të njëjtit seks. Qysh në vitin 2019 zëdhënësi i Asamblesë Kombëtare Hungareze, László Këvér, i quante pedofilë çiftet homoseksuale që duan të birësojnë fëmijë.

Vëzhguesit politikë presin që qeveria e Orbánit t'i kufizojë muajt e ardhshëm edhe më tej të drejtat e LGBTQ-ve.