Berlinezët kërkojnë shpronësimin e qiradhënësve | Gjermania | DW | 11.04.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Berlinezët kërkojnë shpronësimin e qiradhënësve

Qiratë në metropolet europiane rriten pa pushim. Shumë njerëz detyrohen të largohen nga qendra, ku kanë kaluar gjithë jetën e tyre e të shkojnë në periferi. Një nismë e re berlineze mendon se e ka gjetur zgjidhjen për problemin: Shpronësim.

Shiko videon 02:48

Në kushtetutën e Republikës Federale Gjermane ekziston vërtet një nen, neni 15, ku parashikohet shpronësimi i tokave, sipërmarrjeve, shtëpive. Ky nen nuk është vënë në përdorim asnjëherë në fakt, por është futur në kushtetutë kur u krijua "Ligji themeltar" me qëllim që Gjermanisë t'i lihej e hapur mundësia që të ndryshonte sistemin dhe të bëhej socialiste. Asokohe socializmi nuk ishte kaq i diskredituar sa ç'është sot. Një grup berlinezësh ndërkohë e kanë ribzuluar këtë ligj dhe në bazë të tij kërkojnë shpronësimin e qiradhënësve. Për më shumë ndiqni lidhjen direkte të korrespondentes së Deutsche Welles në Berlin me televizionin partner, Top Channel.