Македонија и ЕУ потпишуваат спогодба за олеснување на визниот режим | Вести | DW | 18.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Македонија и ЕУ потпишуваат спогодба за олеснување на визниот режим

*

Македонската министерка за внатрешни работи Гордана Јанкуловска, Европскиот комесар за безбедност и прадвада Франко Фратини и министерот за внатрешни работи на Португалија, денеска во Брисел ќе ги потпишат спогодбите за визно олеснување и реадмисија меѓу Европската унија и Република Македонија. Спогодбата содржи одредби дека визното олеснување е преодна фаза кон воспоставување безвизен режим на патување на граѓаните на Македонија во ЕУ, кој ќе се воведе врз основа на позивитивна оценка за напредокот на земјата и спорведување на реформите. Спогодбата предвидува и поедноставување на докумантацијата за добивање визи како и бесплатни визи за одредена категорија граѓани.