1. Kalo tek përmbajtja
  2. Kalo tek lista qendrore e navigimit
  3. Kalo tek më shumë oferta të DW
BdT mit Deutschlandbezug | Rotwein-Schmorbraten mit Möhren, Weisskohl und Sauerteigkrusteln
Lamtumirë gjellë me mish! Në universitetet e Berlinit do ofrohen kryesisht gjellë vegjetarianeFotografi: Studio R. Schmitz/FoodCollection/picture alliance

Berlin: Universitetet e heqin gati komplet mishin nga menuja

3 Shtator 2021

Në të ardhmen në mensat e kryeqytetit gjerman do të ketë më shumë gjellë vegjetariane dhe vegane, e shumë më pak mish. Arsye për këtë janë objektivat e klimës së universiteteve.

https://p.dw.com/p/3zin2

Të hënave nuk do ketë më mish në mensat e e universiteteve të Berlinit, edhe gjatë javës do të gatuhet pak mish. "Koncepti i ri i ushqimit u zhvillua veçanërisht, sepse ishin studentët që rregullisht vinin me dëshirën për ta përshtatur e bërë më ekologjike ofertën e ushqimit", është shprehur Daniela Kummle nga organizata studentore, shkruan "Der Spiegel.

Home made spinach quiche top view.
Fotografi: Eskymaks/Zoonar/picture alliance

Mishi dhe peshku do të përbëjnë vetëm 4% të menusë ushqimore në mensa, pjesa tjetër do të jetë vegjetariane ose vegane. Prej vitesh në mensat e mëdha ofrohet rregullisht ushqim më ekologjik, bazuar në perimet e sezonit. Ky ushqim dallohet për mosemetim të madh të gazit karbonik, CO2, thotë Kummle.

Bear leek soup or ramson soup with crouton
Fotografi: Ingrid Balabanova/Zoonar/picture alliance

Mbrojtja e klimës është prej kohësh temë e rëndësishme në universitetet e Berlinit. Universiteti Humboldt synon të bëhet neutral ndaj klimës deri në vitin 2030. Universiteti Teknik i Berlinit e planifikon këtë deri në vitin 2045. Qindra punonjës duan që të heqin dorë nga fluturimet e shkurtra brenda vendit përmes një deklarate të vetëangazhimit.

Humboldt-Universität entscheidet über Islam-Institut
Universiteti Humboldt, BerlinFotografi: picture-alliance/dpa/W. Kumm

Por se sa do të ndikojë heqja dorë prej mishit në arritjen e objektivave të klimës nuk dihet. Aktualisht mensat janë të mbyllura, e ushqimi vetëm mund të merret në dorë.

TU Berlin -Technische Universität Berlin
Universiteti Teknik i BerlinitFotografi: picture-alliance/dpa/B. Pedersen

la/ag