1. Kalo tek përmbajtja
  2. Kalo tek lista qendrore e navigimit
  3. Kalo tek më shumë oferta të DW
Coronavirus Symbolbild Impfstoff
Fotografi: Bildagentur-online/Ohde/picture alliance

Tregtarët ofrojnë Astrazeneca dhe Biontech

12 Prill 2021

Meqenëse vaksinat janë të pakta në BE, qeveritë po negociojnë me tregtarët, të cilët thonë se i ofrojnë ato më shpejt. Astrazeneca flet për mashtrim, Spahn për "ethe si të kërkuesve të arit".

https://p.dw.com/p/3rtaP

Televizioni publik gjerman ZDF raporton se si dy redaktorë të tij takojnë në një hotel të nivelit të lartë në Shtutgart një mjek me origjinë boshnjake. Ai tregton produkte mjekësore dhe premton gjëra të pabesueshme: ai mund të gjejë vaksina për Covid-19. "AstraZeneca, BioNTech, nuk ka problem."

Parakushti: ai ka nevojë për një porosi zyrtare nga një qeveri. Pagesën mund ta bësh vetëm pasi e ke marrë dhe e ke kontrolluar mallin.

"Treg gri" për vaksina?

Disa shtete kanë bërë tashmë porosi te mjeku boshnjak dhe te partnerët e tij të biznesit, midis tyre Barbadosi, Republika Dominikane dhe Sllovakia, anëtare e BE. Janë kërkuar miliona doza vaksinash, edhe pse çmimet janë shumë herë më të larta se ato që paguan BE. Kjo është ajo që thonë dokumentet që janë në dispozicion të emisionit investigativ Frontal21.

Por a mundet që vaksinat AstraZeneca dhe BioNTech të tregtohen përmes ndërmjetësve me çmime më të larta ? Në fund të fundit, AstraZeneca është prapa me dërgesat e saj në BE.

Edhe BioNTechu foli gjithashtu për vështirësi prodhimi në fillim të vitit. Si është e mundur që vaksinat të anashkalojnë BE dhe të tregtohen në një lloj "tregu gri"?

AstraZeneca: ofertat "ndoshta falsifikime"

Një zëdhënëse e koncernit të AstraZenecas i tha Frontal21 se aktualisht nuk ka "asnjë furnizim, shitje ose shpërndarje të vaksinës nëpërmjet sektorit privat". Kur dikush ofron vaksina private, ka të ngjarë të jenë të falsifikuara.

Doktori boshnjak i merr vaksinat e tij nga një tregtar me shumicë në SHBA, nga firma Akers Nanotechnology në New Jersey. Kompania i hedh poshtë pretendimet se shet gjoja produkte të falsifikuara.

Kompania njoftoi me shkrim se ishte partnere e shitjes së Astrazenecas në SHBA dhe se, si tregtare farmaceutike e shitjes më shumicë, kishte një licencë zyrtare për të rishitur vaksinat.

Tani po negociojmë me të gjithë prodhuesit e mundshëm rreth sasive, çmimeve dhe datave të dorëzimit për vaksinat e tyre Covid19, thuhet në deklaratën e Akers Nanotechnology.

Coronavirus Symbolbild Impfstoff AstraZeneca
Fotografi: Bildagentur-online/Ohde/picture alliance

Akers Nanoteknologjia njoftoi se mund të furnizojë vaksina Covid-19 në të gjithë botën. Për shkak të rregullave të eksportit, aktualisht ka vetëm vonesa.

Sllovakia nuk ka dyshime për besueshmërinë e palëve kontraktuese

Sa serioze është kjo? Ne kontaktojmë Ministrinë e Shëndetësisë të Sllovakisë. Ky vend ka porositur një milion doza vaksinash të Biontechut te një distributor gjerman. Edhe në këtë biznes është përfshirë gjithashtu kompania amerikane Akers. Por vaksina mund të merret direkt nga fabrika në Gjermani.

"Kontrata nuk është lidhur ende," shpjegon Zuzana Eliášová, zëdhënëse e ministrisë. Por negociatat tashmë kanë filluar.

Zëdhënësja e Ministrisë së Shëndetësisë të Sllovakisë i thotë më tej ZDF-së se nuk ka dyshime për besueshmërinë e partnerëve të saj kontraktualë. Por pse shteti i BE, Sllovakia porosit me çmime dukshëm më të larta nga ndërmjetësit, në vend që të porositë direkt nga prodhuesit përmes Komisionit të BE, siç është rënë dakord?

"Në Sllovaki, ne u përpoqëm të rregullonim blerjen e vaksinave kryesisht përmes blerjes qendrore të Komisionit Evropian. Por tani nevojiten gjithnjë e më shumë vaksina të sigurta.""Ne duam ta shtojmë ritmin, thotë Eliášová".

Pyetjeve të ZDF në lidhje me "marrëveshjet e tregut gri" të mundshëm, Biontech nuk u dha përgjigje.

Ministri Spahn: tregtia e vaksinave në thelb është e mundur

A është edhe e ligjshme të shesësh vaksinat Biontech dhe Astrazeneca përmes ndërmjetësve? "Po", thotë Ministri Federal i Shëndetësisë Jens Spahn (CDU) kur u pyet nga emisioni Frontal21.

E vërtetë është që nuk mund të importosh pa e zgjatur vaksina, por pasi të jenë marrë të gjitha lejet e nevojshme, tregtia e vaksinave lejohet. Edhe këtu, është si gjithmonë në pandemi:

"Atmosfera që krijohet është si e etheve të kërkuesve të arit".

 

aud (ZDF)