Komisioni Evropian kërkon ndëshkim financiar për Poloninë | Evropa | DW | 07.09.2021
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Reklamë

Evropa

Komisioni Evropian kërkon ndëshkim financiar për Poloninë

Komisioni Evropian po ashpërson qëndrimin kundër Polonisë për shkak të reformës së diskutueshme në drejtësi. Ai i është drejtuar Gjykatës Evropiane të Drejtësisë në Luksemburg për të vendosur një gjobë ndaj Polonisë.

Në mosmarrëveshjen juridike me Poloninë, Komisioni Evropian i caktoi Polonisë një ultimatum në korrik dhe e kërcënoi me një gjobë për herë të parë. Tani KE po ndërmerr hapin tjetër: ai ka aplikuar në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë për një dënim financiar kundër Polonisë.

Brukseli e justifikon hapin me faktin se Polonia nuk mbron sistemin e saj gjyqësor. BE e sheh reformën në drejtësi si një mjet për të ushtruar ndikim te gjyqtarët.

Pas kësaj qëndron aktiviteti i vazhdueshëm i dhomës disiplinore për të ndëshkuar gjykatësit, njoftoi Komisioni të martën. Gjykata Evropiane e Drejtësisë (GJED) tani duhet të vendosë për kërkesën.

Në mes të korrikut, GJED vendosi që dhoma disiplinore e Polonisë shkel të drejtën evropiane. Dhoma disiplinore në gjykatën më të lartë të vendit, e themeluar në vitin 2018, nuk ofron të gjitha garancitë e pavarësisë dhe paanësisë, zbuluan gjykatësit më të lartë të Evropës.

Gjykata Evropiane e Drejtësisë

Gjykata Evropiane e Drejtësisë

Dhoma disiplinore shkel të drejtën evropiane

Për më tepër, GJED e kishte urdhëruar Poloninë që të pezullojë dispozitat që autorizojnë Dhomën Disiplinore të vendosë mbi kërkesat për heqjen e imunitetit gjyqësor dhe për çështjet në lidhje me punësimin dhe daljen në pension të gjyqtarëve në një dispozitë provizore pak më parë. Vendimi mbante parasysh edhe dispozitat e tjera të ligjit polak në lidhje me pavarësinë e gjyqtarëve.

Polonia atëherë kishte njoftuar se Dhoma Disiplinore e diskutueshme nuk do të vazhdojë të punojë më në formën e saj aktuale. Sidoqoftë, aktualisht po punohet për rastet e vjetra.

Shuma e sanksioneve financiare teorikisht mund të arrijë në një gjobë me gjashtë shifra. Në një rast tjetër, GJED kishte kërcënuar Poloninë me një gjobë prej të paktën 100.000 euro në ditë në vitin 2017. Në atë kohë, gjykata kishte urdhëruar Poloninë të ndalonte prerjet në pyllin e mbrojtur më parë Białowieża.

aud (spie, dlf)