1. Kalo tek përmbajtja
  2. Kalo tek lista qendrore e navigimit
  3. Kalo tek më shumë oferta të DW

Gërvalla-Schwarz: Nisma "Ballkani i hapur" dëmton Kosovën

30 Korrik 2021

Gjatë një vizite në Shkup ministrja e Punëve të Jashtme e Kosovës e quajti nismën "Ballkani i hapur" që u promovua në Forumin Ekonomik si një nismë paralele dhe të rrezikshme për rajonin.

https://p.dw.com/p/3yLI5
Nordmazedonien Außenminister Bujar Osmani mit Kosovos Außenminister Donika Gervalla-Schwarz
Fotografi: Fatos Musliu/DW

Ministrja e Punëve të Jashtme e Kosovës Donika Gërvalla-Schwarz, e quajti nismën "Ballkani i hapur" që u promovua në Forumin Ekonomik si një nismë paralele dhe të rrezikshme për rajonin. Sipas ministres Gërvalla-Schwarz Kosova këtë iniciativë e konsideron të rrezikshme, sepse krijohet mesazhi sikur kemi alternativë ndaj rrugës sonë të përbashkët si rajon drejt BE-së. Por ajo thotë se me këtë konstatim nuk i mohon të drejtën asnjë shteti të marrë vendimet e tij se në cilën nismë dëshiron të marrë pjesë. Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë një proces të përbashkët rajonal "Procesin e Berlinit”, nismë përmes së cilës sipas Gërvalla-Schwarz, të gjitha vendet e rajonit përpiqen të shtyjnë përpara marrëveshjet që prekin të gjithë qytetarët e këtij rajoni.

"Në këtë iniciativë Kosova është partner i barabartë me pesë shtetet e tjera të Ballkanit dhe ne konsiderojmë se hapja e iniciativave paralele, të cilat në thelb nuk paraqesin diçka të re, është e rrezikshme për atë se si ne e shohim veten në rajon, por edhe si shihemi nga BE-ja", tha Gërvalla-Schwarz.

Osmani: Çdo nismë rajonale duhet të shpjegohet dhe analizohet

Ministri i Punëve të Jashtme i Maqedonisë së Veriut Bujar Osmani tha se rajoni ka nevojë për bashkëpunim më të thellë si dhe për defragmentim të tregut, i cili sidoqoftë është i fragmentuar, dhe që si i tillë nuk është tërheqës as për investitorë nga jashtë. Osmani tha se në rajon numërohen mbi 70 iniciativa dhe se secila prej tyre ka kontributin e vet në të qenit vlerë e shtuar për të thelluar këtë bashkëpunim.

Nordmazedonien Außenminister Bujar Osmani mit Kosovos Außenminister Donika Gervalla-Schwarz
Fotografi: Valon Mani

"Edhe këtë iniciativë të fundit, e shoh si një iniciativë në përpjekje për të qenë vlerë e shtuar në kuadër të thellimit të bashkëpunimit rajonal, pa tentuar që ajo të neutralizojë efektin e iniciativave të tjera rajonale që janë ekzistuese", tha ministri Bujar Osmani

Çdo iniciativë rajonale duhet të shpjegohet dhe analizohet dhe më pas çdo vend i rajonit mund të marrë vendime për vete sa i takon përfshirjes në një iniciativë apo në tjetrën, tha Osmani.

"Unë kujtoj se edhe kjo iniciativë duhet të kalojë nëpër analiza të shumta shkencore për të parë përfitimet politike, ekonomike, që mund të ketë dhe pastaj secili vend të marrë vendimet në kuadër të këtyre analizave", shton Osmani.

Maliqi: Pa njohjen e Kosovës Ballkani i hapur është ide e dështuar

Nnjohësi i çështjeve ndërkombëtare, prof. Nazmi Maliqi, thotë se nisma për Ballkan të hapur pa njohjen e Kosovës nga ana e Serbisë nuk ka asnjë kuptim.

Nord-Mazedonien | Wirtschaftsforum in Skopje
Në Forumin Ekonomik u promovua nisma "Ballkani i hapur" Fotografi: Govrenment of North Macedonia

"Kjo ide është e papërpunuar dhe e nxituar e liderëve lokalë me qëllim që të defokusojnë opinionin nga situatat e brendshme. Nëse Mini-Shengeni Ballkanik do të bazohej në shembullin e Shengenit evropian, do të duhej të fillonte me zgjidhjen e çështjeve mes Kosovës dhe Serbisë, njohjen e ndërsjelltë. Si mund të bisedohet për Ballkanin e hapur, kur akoma Kosova figuron në Kushtetutën e Serbisë, si pjesë e saj. Pa njohjen e Kosovës kjo nismë rajonale nuk ka asnjë kuptim”, tha prof. Maliqi.

Dimovski: Shengen i vogël - problem i madh

Ish-deputeti i VMRO-DPMNE-së Ilija Dimovski tha se format e përgjysmuara rajonale të bashkëpunimit janë rrezik për Maqedoninë e Veriut. Çdo formë bashkëpunimi në rajon pa inkuadrim të të pestë fqinjëve të Maqedonisë së Veriut paraqet rrezik për vendin tonë, thotë Dimovski.

Mazedonien Ilija Dimovski, Kandidat der regierenden VMRO-DPMNE
Ilija DimovskiFotografi: DW/P. Stojanovski

"Ballkani nuk është gjeografi vetëm e shteteve që nuk janë anëtare të BE-së. Maqedonia duhet të jetë e pranishme dhe të përkrahë ato nisma rajonale ku janë të pranishëm të gjithë fqinjët pa përjashtim, sepse në çdo shtet fqinjë jetojnë qytetarë me përkatësi maqedonase ", thotë Dimovski.

Fatos Musliu, me bluzë polo të kuqe në ambient zyre. Në sfond duket një monitor me faqen e DW shqip
Fatos Musliu korrespondent i DW nga Shkupi, Maqedonia e Veriut