Bibliotekat më të bukura të botës | Të gjitha përmbajtjet | DW | 24.10.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Bota

Bibliotekat më të bukura të botës

Se kur dhe ku u themelua biblioteka e parë në botë nuk dihet. Fjala bibliotekë vjen nga greqishtja βιβλιοθήκη - mbajtëse librash.

Mendohet se biblioteka e parë duhet të jetë ngritur disa mijëra vjet para erës sone në Mesopotami - në kufirin pra mes Sirisë, Iranit dhe Irakut sot. Ndër më të njohurat është biblioteka e Aleksandrisë, e shekullit III p.e.s. Kjo bibliotekë u shërbente shkencëtarëve në shërbim të sundimtarit, dhe në të nuk lejohej të hynin njerëzit e thjeshtë.

Deri në themelimin e bibliotekave si i njohim ne sot, pra ku mund të shkojë kushdo kaluan qindra shekuj. 

Por edhe sot jo të gjitha bibliotekat janë të hapura për publikun. Sepse ka edhe biblioteka si Stiftsbibliothek në St. Gallen të Zvicrës, ku ruhen libra që kërcënohen prej shkatërrimit.