Северна Македонија ги поддржа санкциите на ЕУ за Русија, стотици македонски граѓани во Украина | Северна Македонија | DW | 24.02.2022

Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Северна Македонија

Северна Македонија ги поддржа санкциите на ЕУ за Русија, стотици македонски граѓани во Украина

МНР прави план за евакуација на македонски државјани од Украина, но засега нема излез од Киев. Интернет врските во земјата се во прекин, а одвреме навреме колабираат и телефонските линии.

Северна Македонија ќе се придржува кон сите одлуки на ЕУ за рестриктивните мерки коишто ги воведуваат за Русија, по инвазијата во Украина. Владата го задолжи Министерството за надворешни работи, преку Постојаната мисија при ЕУ во Брисел, да извести дека Северна Македонија се придружува кон новиот пакет на рестриктивни мерки на Советот на ЕУ, заедно со сите претходни одлуки за рестриктивни мерки од 2014 година до сега, во поглед на ситуацијата во Украина, и да ја започне постапката за нивно спроведување. 

Во оваа фаза рестриктивни мерки на ЕУ опфаќаат забрана за патување низ земјите на ЕУ, како и забрана за пристап до финансиските фондови за лица од политиката и бизнисот кои одиграле улога за настанатата ситуација во Украина. Мерките се однесуваат и на рестрикциите на работењето на одредени банки на Руската Федерација со финансиските институции на ЕУ и на нејзините земји членки.

Владата ја разгледа и Информацијата за потребата од обезбедување сместување на државјани на Северна Македонија и членовите на нивните семејства по нивна евакуација од Украина. Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, вели дека се прави план за евакуација и дека две семејства веќе се обратиле во Амбасада во Киев, каде што барале документи за да ја напуштат земјата. Се прават напори за да им се помогне да излезат од Украина. 

Македонскиот амбасадор во Киев, Крум Ефремов, во изјава за Телма, пак, нагласи дека засега нема излез од Киев. Тој вели дека стотина македонски државјани сѐ уште се наоѓаат во 12 градови во Украина, каде во моментов нема воени дејствија и се чекаат инструкции. Ефремов нагласи дека во моментов интернет врските во земјата се во прекин, а одвреме навреме колабираат и телефонските линии.