Русија ја поддржува резолуцијата за засилена улога на ОН во Ирак | Вести | DW | 03.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Русија ја поддржува резолуцијата за засилена улога на ОН во Ирак

*

Предлогот на САД и Велика Британија за посилна улога на ОН во Ирак наидува на поддршка во светската организација. Рускиот амбасадор, Виталиј Чуркин изјави дека станува збор за добар предлог, кој треба во мали делови да биде доработен. Вашингтон и Лондон во резолуцијата предлагаат проширување на мисијата на УНИМИЛ, во делот на поддршка на политичко безбедносните и економски случувања во земјата. Мисијата на светската организација, по нападот на нејзината централа во Багдад, во 2003, работи со минимални капацитети.