1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Зошто Германците сѐ уште чуваат милијарди германски марки

Јулијан Клауди
31 јануари 2024

Германците сѐ уште чуваат милијарди германски марки кои што не можат да ги употребат никаде. Па, сепак, не ги заменуваат со евра. Зошто?

https://p.dw.com/p/4bsBr

Германците имаат натрупано милијарди германски марки. Многу Германци имаат парични резерви што не можат да ги користат во продавниците. На крајот на 2023 година во оптек сè уште беа 12,24 милијарди германски марки. Кога сите би биле заменети, тие би вределе 6 милијарди евра. Германската Бундесбанка претпоставува дека причина за чувањето марки е носталгијата. Свој удел во сето тоа имаат и колекционерите и туристите.

 

Повеќе во видеото.