1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Сиромашните земји – отпад за синтетичка облека од ЕУ

Вибке Фојерзенгер
7 март 2023

Во 2019 година, ЕУ извезла 1,7 милиони тони половен текстил. Некој може да помисли дека облеката ќе има одличен втор живот. Наместо тоа, голем дел од облеката донирана во добротворни цели не може повторно да се искористи и завршува во ѓубре или се гори.

https://p.dw.com/p/4OLHV