Состанок на ЕУ министри за надворешни работи во Луксембург | Вести | DW | 15.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Состанок на ЕУ министри за надворешни работи во Луксембург

*

Покрај потпишувањето на Договорот за стабилизација и асоцијација со Црна Гора во фокусот на денешното заседание на европските министри се и статусот на Косово и иднината на односите меѓу Србија и ЕУ денеска. Шефовите не европските дипломатии денеска одлучуваат и дали ќе се парафира Спогодбата за стабилизација и Асоцијација со Србија. Главната обвинителка на Хашкиот трибунал, Карла Дел Понте треба да ги извести за степенот на соработка на српските власти со судот. Се очекува нејзиниот извештај да биде релативно позитивен за Србија. Соработката со трибуналот е главен предуслов за потпишување на Спогодбата. Шефовите на европските дипломатии разговараат и за реформите на европскиот Устав.