Пласник: Косово тест за зрелоста на ЕУ | Вести | DW | 27.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Пласник: Косово тест за зрелоста на ЕУ

*

Решението на идниот статус на Косово ќе биде тест на зрелоста на ЕУ, изјави австриската министерка за надворешни работи Урсула Пласник. Според Пласник, ЕУ постојано учи, а на ова прашање ќе се покаже дали Европа може да „задржи јасен и единствен став“, како и дали ЕУ ќе пронајде единствен профил кон Русија“. Пласник говореше на форумот „Политички дијалози“ кој во следните три дена се одржува во Австрија. На него се расправа за односот на ЕУ кон новите центри на моќ, за ресурсите, улогата на СБ на ОН и владењето на меѓународното право.