Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вардар, река

Вардар е најголема река во Република Македонија и воопшто на територијата на географска Македонија.

Реката извира во селото Вруток, западна Македонија, а оттаму минува низ Гостивар, Скопје, Велес и се влева во Егејското море западно од Солун. Долга е 388 километри, а речниот слив опфаќа површина од околу 25.000 километри квадратни.

Покажи повеќе написи