1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Зимска суша

СН/дв
1 март 2024

Во јужна Европа и северна Африка владее голема зимска суша. Уште не е ни пролет - тогаш ситуацијата може да се влоши.

https://p.dw.com/p/4d3JA
Frankreich | Dürre Mittelmeer Südeuropa Nordafrika
Фотографија: Hans Lucas/AFP/Getty Images

Во февруари, коритото на реката Агли на француските Пиринеи беше речиси целосно суво. И има малку надеж за подобрување: Европскиот центар за следење на сушата предвиде натпросечни температури за медитеранскиот регион во пролетта 2024 година. Во исто време, на планините имаше помалку снег, што е  значајно за зголемување на водостојот на реките.