Парламнетрни избори во Русија на 2 декември | Вести | DW | 02.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Парламнетрни избори во Русија на 2 декември

*

На 2 декември во Русија ќе се бира составот на новиот Парламент. Претседателот Владимир Путин денеска го потпишал указот. При изборот на пратениците во Думата, за првпат смеат да учествуваат само партии, а нема да бидат дозволени поединечни кандидати. На изборите смеат да учествуваат само партии кои бројат повеќе од 50 илјади членови. За влез во долниот дом на парламентот, на партиите ќе им бидат потребни најмалку 7 проценти гласови наместо досегашните пет насто.