ОБСЕ за изборите на Косово | Вести | DW | 19.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

ОБСЕ за изборите на Косово

*

Претседавачот на ОБСЕ, шпанскиот министер за надворешни работи Мигел Моратинос оцени дека изборите на Косово даваат легитимност на косовските институции и ќе помогнат за развој на демократијата. ОБСЕ учествуваше во организиација на изборите кои ги набљудуваа и претставници од Советот на Европа. На изборите со 34 проценти од гласовите победи демократската партија на Косово на Хашим Тачи.

По оддржувањето на изборите на Косово, денеска во Брисел се среќаваат министрите за надворешни работи на ЕУ, на разговори за тоа што ќе преземе ЕУ во случај да биде прогласена независнот на Косово.