ЕУ министри за финансии | Вести | DW | 15.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

ЕУ министри за финансии

*

Министрите за финансии на ЕУ денеска ја завршуваат нивната неформална средба во португалскиот град Порто.Главна точка на нивните советувања е големата банкараска хипотекарна криза која почна во САД ,но доби светски размери Според досегашните разговори,јавните интервенции за помош на погодените финансиски институции треба да бидат ограничени на минимум.

Германските штедачи,според зборовите на претседателот на Сојузната германска банка,Аксел Вебел,не треба да стравуваат за своите вложувања поради кризата на финансиските пазари.Германските банки се сигурни,изјави Вебер на средбата со своите европски колеги во Порто.