Фотографија на денот: Октомвриска револуција во ноември | Свет | DW | 07.11.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Фотографија на денот: Октомвриска револуција во ноември

Денеска се одбележува стогодишнина од Октомвриската револуција во Русија. Октомвриска револуција во ноември?

Болшевиците ја презеле власта во Петроград, денешен Санкт Петербург, на 25 октомври 1917 година, но во Русија тогаш важел Јулијанскиот календар. Во западна Европа значи веќе бил 7 ноември. Русија го презеде Грегоријанскиот календар во 1918 година, кога по 31 јануари директно следуваше 14 февруари.

 

Реклама