Фишер за Косово | Вести | DW | 12.04.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Фишер за Косово

Судбината на Косово е поврзана со судбината на ЕУ, и ако Европа остане поделена околу Косово, нејзиниот кредибилитет како надворешнополитички фактор ќе и опадне, изјави поранешниот шеф на германската дипломатија Јошка Фишер. Според Фишер, предлогот за надгледувана независност на Косово, на специјалниот пратеник на ОН, Ахтисари е единственото одржливо решение. Но, тој предупреди дека ЕУ ќе биде таа којашто ќе мора да коегзистира и со Србија и со Косово. Според Фишер ЕУ мора да има единствен став за Косово, а на Србија да ја поддржи во евроинтегративните процеси.