Совет за безбедност Косово | Вести | DW | 27.03.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Совет за безбедност Косово

Советот за безбедност на ОН на почетокот на наредниот месец ќе се изјасни по предлогот на специјалниот преставник на ОН Марти Ахтсиари за меѓународно контролирана независност на Косово. Властите во Приштина оценија дека ова е историски момент за жителите на Косово. Премиерот Агим Чеку ги повика србите во покраината да го прифатат планот на Ахтисари и заеднички да ја изградат иднината. Официјален Белград го повтори ставот дека независноста е неприфатливо решение. Ист е ставот и на Москва која се залага за продолжување на преговорите. САД, ЕУ и НАТО го поддржаа предлогот на Ахтисари кој според нив ќе придонесе кон стабилноста на регионот и за иднината на Косово.