Русија – Австралија - уран | Вести | DW | 07.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Русија – Австралија - уран

*

Австралија ќе и‘ испорачува на Русија уран за потребите на нејзините атомски централи. Спогодбата за ова ја потпишаа австралискиот премиер Џон Хауард и рускиот претесдател Владимир Путин на маргините на самитот на АПЕК што се одржува во Сиднеј. Договорот исклучува натамошна препродажба на уранот на трети земји, како и негово користење во воени сврхи. Австралија располага со 40% од светските резерви на уран.