Нова рунда преговори за статусот на Косово | Вести | DW | 14.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Нова рунда преговори за статусот на Косово

*

Во Брисел денеска ќе се одржи нова средба на врвни политички претставници на Србија и на Косово во рамките на барањето решение за идниот статус на досегашната српска покраина. Со средбата ќе раководи таканаречената “тројка” за Косово, составена од претставници на ЕУ, Русија и САД.

Европските дипломати се скептични во однос на можноста за приближување на дијаметрално спротиставените позиции. Косово, кое сега е под управа на ОН, стриктно се стреми кон независност и не го прифаќа понудениот авотномен статус, додека Србија категорично одбива независност на покраината.