Нобеловата награда за хемија во рацете на германски научник | Вести | DW | 10.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Нобеловата награда за хемија во рацете на германски научник

*

Нобеловата награда за хемија за оваа година ја доби германскиот научник Герхард Ертл. Веста до него стигна токму на неговиот 71-ви роденден. Нобеловиот комитет во Стокхолм соопшти дека Ертл наградата ја добива за неговата работа врз хемиските процеси на тврди површини. Неговите истражувања се од огромно значење за индустријата и помагаат во разбирањето на ралични процеси како рѓосувањето на железото, функционирањето на согорливите клетки и дејството на катализаторите во автомобилите.