Македонија доби пристап до пристапните фондови на ЕУ | Вести | DW | 30.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Македонија доби пристап до пристапните фондови на ЕУ

*

Македонија денеска потпиша две спогодби со Европската Комисија, финансиска и рамковна , со што ќе може да користи сретсва од пристапните фондови на Европската Унија . Спогодбите ги потпишаа вицепремиерот Габриела Коневска Трајковска и амбасадорот на ЕУ во Македонија Ерван Фуере “ Ова е почеток на нова значајна фаза во напорите на ЕУ за помош во Македонија –истакна Фуере истакнувајќи дека владата треба да покаже капацитет за прием на овие сретства , и доколку резултатите бидат позитивни , износот ќе биде зголемен . Финансиската спогодба се однесува на т.н. ”брза програма”, што ги покрива на реформите во полицијата и поддршка на проекти во вредност до 12 милиони евра а рамковната спогодба ги дефинира правилата за користење на сретсвата

Македонија е прва земја во регионот која ги потпиша овие две спогодби.