Критики за барањето за самоопределување на Грците во Албанија | Вести | DW | 24.04.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Критики за барањето за самоопределување на Грците во Албанија

Албанските политичари и медиумите жестоко ја критикуваат изјавата на градоначалникот на Химара кој побара независност на регионот Ворио Епир, како што Грците ја нарекуваат јужна Албанија. Регионот е населен со грчко малцинство. Според градоначалникот на Химара, Болано, кој е и еден од лидерите на грчкото движење во Албанија, „Омонија“, барањето не е ништо повеќе од она што го бараат Албанците на Косово.