Избори за ЕП во Романија | Вести | DW | 25.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Избори за ЕП во Романија

*


Речиси една година по влезот во ЕУ, во Романија денеска се одржуваат први избори за Европскиот парламент. 35-темина пратеници од оваа земја ќе добијат мандат од еднаипол година, со оглед на тоа што во 2009 година во сите земји членки на унијата ќе се одржуваат нови избори за состав на Европскиот парламент. Во иствореме со европските избори, во Романија се одржува и рефeрендум за изборното право. Притоа, се работи за прашањето е дали да се укине гласањето за изборни листи и наместо тоа да се избира со просто мнозинство.