Втор круг гласање за избор на шеф на државата во турскиот парламент | Вести | DW | 24.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Втор круг гласање за избор на шеф на државата во турскиот парламент

*

Во турскиот парламент денеска треба да се одржи вториот изборен круг за наследник на претседателот на државата Ахмед Неџет Сезер . Како фаворит важи министерот за надворешни работи Абдула Ѓул кандидат на владејачката исламско конзервативна партија АКП , но најверојатно тој нема да успее да го освои неопходното дво-третинско мнозинство. Сепак се очекува Ѓул да победи во третиот круг гласање на 28 август кога за изборот е потребносмо просто мнозинство од гласовите на пратениците . Во април инаку поради бојкот на секуларните партии пропадна првиот обид на Ѓул да стане претседател .