Буш за ракетен штит во Европа | Вести | DW | 24.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Буш за ракетен штит во Европа

*

Американскиот претседател Џорџ Буш ја потенцира повторно потребата од ракетен одбранбен штит во Европа и покрај забелешките од Русија:

„Потребата од ракетна одбрана во Европа е реална и мислам дека е итна.Но,овој систем нема да биде насочен против Русија“,изјави Буш.Плановите на Вашингтон да постави антиракетен систем во Чешка и Полска предизвикаа незадоволство кај Русија и доведоа до затегање на односите меѓу Вашингтон и Москва.Американскиот министер за одбрана Роберт Гејтс во Прага вчера изјави дека Вашингтон може да го одложи поставувањето на системот ако Русија соработува со САД.