1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Trampov tvit – pomoć za Angelu Merkel

Thurau Jens Kommentarbild App
Jens Turau
19. jun 2018.

U jedno Angela Merkel ipak može da se pouzda: u napade Donalda Trampa. On se sada otvoreno meša u spor unutar nemačke vladajuće koalicije. Ali Trampova podrška protivnicima Merkelove, kancelarki će samo biti od koristi.

https://p.dw.com/p/2zozZ
Symbolbild Twitteraccount Donald Trump
Foto: picture-alliance/AP Photo/J. D. Ake

Već smo se navikli na toliko toga, da ni najnoviji Tviter-napad Donalda Trampa u Nemačkoj zapravo nikoga ne može da šokira: kao što je uobičajeno, putem Tvitera, predsednik SAD piše da su Nemci zbog izbegličke politike okrenuli leđa „jednoj već slaboj koaliciji“. I još: „Kriminal u Nemačkoj znatno jača“. To poslednje jednostavno je laž, ali ona je sastavni deo svakog prosečenog Trampovog tvita.

Agresivna retorika sledi jasan obrazac: Tramp je Angelu Merkel izabrao za svog glavnog neprijatelja u Evropi. Možda zato što nije ni pokušala da mu se dodvori kao što je to učinio francuski predsednik Emanuel Makron. Ili zato što se dobro razumela sa Barakom Obamom, što je već dovoljno da izazove bes američkog predsednika.

Divlji čovek iz Vašingtona

U Trampov odnos prema Merkelovoj (i Nemačkoj) spade i postavljanje Ričarda Grenema za novog ambasadora SAD u Berlinu, koji se potpuno otvoreno izjasnio za podršku populistima u Evropi. To je grubo prekoračenje kompetencija i svih diplomatskih običaja.

U Trampovom tvitu – čiji je nivo bez presedana za jednog američkog predsednika – dalje se nastavlja: Evropljani su, piše Tramp, napravili grešku što su prihvatili milione ljudi, koji su njihovu kulturu znatno izmenili. I dalje: „Mi ne želimo da se kroz doseljavanje kod nas dogodi isto što i Evropi.“

I to sve iz Amerike, koja je nekada bila utočište za ugrožene ljude iz čitavog sveta, stecište kultura, zemlja snova, koja je za mnoge ljude u Evropi decenijama važila za mesto na kojem je moguće uspeti bez obzira na poreklo ili društveni status – samo ako se to želelo i ako se delio američki optimizam. Od tih Amerikanaca, Nemci su 1945. godine, najpre samo na zapadu, dobili demokratiju i vladavinu prava, takoreći na poklon. Sve to je sada postalo žrtva besa divljeg čoveka iz Vašingtona. Prosto da čovek zaplače.

Nemci i Amerika – ambivalentan odnos

Ali ne samo da su Trampovi napadi na nemačku vladu besramni, oni su i nepromišljeni: jer odnos Nemaca prema Americi uvek je bio i ambivalentan. Pridike iz Vašingtona nikada nisu bile dobro primljene u Nemačkoj, a naročito ne od ovog predsednika. Na liberalnu izbegličku politiku Angele Merkel u međuvremenu većina Nemaca gleda kritički ili je čak otvoreno odbacuje, za to nije potrebno biti desničarski populista. Ali podrška čoveka iz Bele kuće protivnicima Merkelove, kancelarki će samo biti od koristi.

Trampov tvit, kao što je uobičajeno, pušten rano ujutru, pred doručak. Verovatno je namenjen sopstvenom narodu, ljudima u Americi koje Tramp želi da mobilizuje uoči predstojećih izbora. Zato mu je lako da u tu svrhu drži pridike saveznicima u Berlinu. Jer za ovog predsednika SAD više i nema saveznika, a pogotovo ne u Berlinu.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Trampov čovek u Berlinu