1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

London ima strategiju za Bregzit

8. jul 2018.

Britanska vlada se konačno dogovorila oko strategije za odnose sa EU posle Bregzita. U nekim tačkama je takozvani tvrdi Bregzit omekšan. Pitanje je kako će na to reagovati odgovorni u Briselu.

https://p.dw.com/p/311sW
Großbritannien Theresa May bespricht Brexit Pläne mit dem Kabinett
Foto: Reuters/MOD/J. Rouse

Britanska premijerka Tereza Mej je proteklih sedmica i meseci bila pod velikim pritiskom zbog kursa Bregzita. Vlada je oko toga pitanja bila posvađana - i sada konačno dogovor. Nakon jednodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata je dogovoreno da zemlja nakon izlaska iz EU želi ostati dalje usko povezana sa tržištem EU. Time bi trebalo da se spreči ometanje lanca isporuke u trgovini između Velike Britanije i članica EU. To bi trebalo da bude garantovano i jednim "zajedničkim pravilnikom" u kojem bi London preuzeo odnosno zadržao EU-propise i proizvodne standarde.

Druge tri slobode kretanja koje važe u EU - kapitaal, radne snage i uslužne delatnosti - trebalo bi da budu ograničene. Time Britanci žele da zaustave nesmetani ulazak EU-građana, a na području uslužnog sektora žele da idu svojim putem. Pritom prihvataju činjenicu da banke i osiguranja više neće imati neograničen pristup EU-tržištu.

Großbritannien Theresa May bespricht Brexit Pläne mit dem Kabinett
Razgovori kabineta Tereze Mej o Bregzitu, 6.7.2018.Foto: Reuters/MOD/J. Rouse

Pitanje je da li će se Brisel upustiti u jedan takav deal. Do sada je Brisel zastupao stav da se u četiri slobode tržišta unutar EU ne sme dirati.

Izlazak iz carinske unije

London i dalje želi da istupi Iz carinske unije EU, kako bi zemlja mogla da sklopi svoje trgovačke sporazume sa trećim zemljama poput SAD ili Kine. No, kako bi se ipak izbegle granične kontrole između britanske Severne Irske i EU-članice Irske, Britanci žele da za uvoz iz trećih zemalja uvedu dve različite carinske stope: jednu za robe koje nisu namenjene za evropsko tržište, druge za proizvode koji su namenjeni prodaji u Velikoj Britaniji. I na to bi Brisel mogao da gleda skeptično.

Tereza Mej je posle sednice vlade istakla da su ministri stali iza njene pozicije: "U opširnim diskusijama je vlada odobrila našu zajedničku poziciju za pregovore sa EU." Predstavnici Evropske unije su se nedavno žalili kako Velika Britanija devet meseci pre planiranog Bregzita još uvek nema jasan cilj za pregovore.

se/cgn (rtr, dpa, afp)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android