1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Ковачевски бара кревање на границите на Отворен Балкан

2 септември 2022

Македонскиот премиер Димитар Ковачевски од Белград порача дека проектот Отворен Балкан е вистински чекор во клучен момент. Тој посакува кревање на граничките рампи меѓу трите земји.

https://p.dw.com/p/4GM7Z
Самит Отворен Балкан Белград
Самит на Отворен Балкан во БелградФотографија: Government of North Macedonia

Македонскиот премиер Димитар Ковачевски смета дека треба да се укинат границите меѓу трите земји-членки на иницијативата Отворен Балкан, Северна Македонија, Србија и Албанија. На отворањето на лидерскиот самит на иницијативата во Белград, Ковачевски порача дека Отворен Балкан се покажал како неопходен за засилување на регионалната соработка. 

„Ние сме веројатно сме единствениот регион во светот кој има граници меѓу себе. Сметам дека наша цел треба да биде комплетно укинување не само на административните бариери на границите меѓу Србија, Северна Македонија и Албанија, туку и комплетно кревање на рампите и правење регион кој стопроцентно комуницира помеѓу себе по сите основи“, рече Ковачевски.  

Димитар Ковачевски смета дека треба да се укинат границите меѓу членките на иницијативата Отворен Балкан
Димитар Ковачевски смета дека треба да се укинат границите меѓу членките на иницијативата Отворен БалканФотографија: Government of North Macedonia

Македонскиот премиер смета дека со Отворен Балкан преку конкретни чекори се олеснува слободното движење на луѓе, стоки, трговија и услуги и се градат добрососедски односи. 

„Со договорите кои ќе ги потпишеме денеска, ќе се обврземе за достапност на храна до нашите граѓани, прво меѓусебе да си помогнеме секаде каде е потребно. Добро е што на овој Самит се договараме за можностите за соработка и во областа на енергетиката. Постојат потенцијали за развој во рехабилитирање на интерконекциските врски за зголемување на можностите за електроенергетска размена и за соработка во делот на изградба на фотонапонски централи“, рече Ковачевски, додавајќи дека во наредниот период треба да се интензивираат активностите за реализација на гасната интерконекција со Република Србија.