Штрајк на машиновозачите - парализиран сообраќајот во Германија | Вести | DW | 25.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Штрајк на машиновозачите - парализиран сообраќајот во Германија

*

Во тек е 30 часовниот штрајк на германските машиновозачи во организација на нивниот синдикат. Ова е најдолг штрајк од почетокот на спорот со раководството на железницата. Регионалниот и трамвајскиот сообраќај се речиси парализирани. Во западните делови на земјата сообраќа одвај секој втор воз или трамвај, а на истокот парализата е целосна. Синдикатот бара поголеми плати за машиновозачите и посебен тарифен договор.